ŠIROM SRBIJE OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI

0

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija koje počinju danas obeležiće Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije danas će uoči Sretanja organizovati u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima od 11 do 14 časova biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Garda Vojske Srbije će 14. februara od 13 časova izvesti egzercir na Trgu Republike u Beogradu, a potom će Reprezentativni orkestar Garde prodefilovati od Trga Republike i Knez Mihailove do Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Egzerciru i defileu Garde prisustvovaće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Vojni orkestar Niš izvešće promenadni defile u Nišu u 12.30 časova od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava). Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara u 11 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime