REKONSTRUKCIJA PUTA DESPOTOVAC – SVILAJNAC

0

Od Despotovca do Medveđe, u toku je rekonstrukcija puta koja će imati veliki značaj za razvoj turizma u tom kraju. Ta deonioca regionalnog puta povezuje turističke destinacije na području Despotovca – srednjovekovni manastir Manasiju, Resavsku pećinu, Veliki buk i Ravanicu. Radove finansira Republika.

Regionalni put prema Svilajncu za žitelje opštine Despotovac glavna je veza ka auto-putu i dalje ka Beogradu. Kolovoz je do nedavno bio u veoma lošem stanju, što je usporavalo saobraćaj i  negativno uticalo na bezbednost. Rekonstrukciju finansira država, a radovi su povereni Preduzeću za puteve iz Kragujevca.

„Godinama nije rađena rekonstrukcija, samo je bilo tekuće održavanje, međutim sada se radi kompletna deonica od 4,8 milometara. Vlada Republike Srbije i Putevi Srbije su odvojili 78 miliona dinara za rekonstrukciju ovog puta“, kaže Nikola Nikolić, predsednik opštine Despotovac.

Reč je o veoma prometnoj deonici koja vodi ka manastiru Manasiji, Resavskoj pećini, vodopadu Veliki buk, Resavici i dalje ka opštini Ćuprija.

Koliko je ovaj put bitan možda najbolje svedoči podatak da je u toku viteškog festivala „Džust out“ u Manasiji ovom deonicom prošlo 80 hiljda ljudi samo u jednom vikendu i većina se žalila na kvalitet asfalta.

„Katastrofa, loše, loše je bilo. Sada će biti mnogo lakše? Valjda. Koliko često prolazite ovim putem? Pa možda jednom nedeljno“.

Turistički radnici Gornje Resave zadovoljni su što je konačno počela obnova saobraćajne infrastrukture ka najposećenijim prirodnim i istorijskim znamenitostima toga kraja.

„Svako poboljšanje infrastrukture u opštinin Despotovac, posebno putne infrastrukture, podiže opštinu Despotovac sa turističke strane na jedan viši nivo i samim tim privlači veliki broj posetilaca“, kaže Ana Bogdanović, direktor Turističke organizacije Despotovac.

Vozači su strpljivi iako se na toj deonici dok traju radovi povremeno obustavlja saobraćaj. Kretanje vozila regulisano je semaforima, a čekanje nije duže od desetak minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime