PRVE NOVČANE KAZNE ZBOG NEVAKCINISANJA DECE

0

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu gde je samo 65,2 odsto mališana zaštićeno od ovih bolesti, piše današnji Blic.

Iako do aprila nije bilo nijedne novčane kazne, Blic u Prekršajnom sudu saznaje da su u poslednja tri meseca izrečene tri novčane kazne, kao i 10 opomena.

Od marta prošle godine, od kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji odluče da ne zaštite dete od opakih bolesti, podneta je 241 prijava, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, skreće pažnju na to da je broj prijava u 2017. četiri puta veći u odnosu na prošlu godinu.

„Što se tiče odnosa opomena i novčanih kazni, sudije izriču opomenu, a ne novčanu kaznu u onim situacijama kada postoje olakšavajuće okolnosti, a pogotovo je takva odluka moguća kada roditelji vakcinišu decu u toku trajanja postupka. Opomena jeste sankcija, plaćaju se i troškovi postupka, samo nema novčane kazne“, rekao je Marinović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime