Tridesetogodišnji muškarac iz Beorada preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, prenosi RTS.

To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da se desilo ono na šta je struka mesecima upozoravala. Dodao je da je pacijent, koji je umro na infektivnoj klinici, primljen 22. decembra. Lončar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih, dese se i smrtni slučajevi.

„Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari“, rekao je Lončar.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

„Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne“, zaključio je Lončar.

Direktor Infektivne klinike KCS prof. dr Goran Stevanović rekao je za RTS da je pacijent koji je preminuo imao razvijenu sliku malih boginja i upalu pluća, sa znacima da će se bolest razvijati u nepovoljnom toku. Naveo je da ne postoji specifičan lek za male boginje i da je reč o opasnoj bolesti koja izaziva upale pluća i mozga, koje se vrlo često završavaju smrtnim ishodima.

Kaže da virus napada i jetru.

N1

Foto: Photo by Scott Barbour/Getty Images

Nema komentara