PORODICE NASTRADALIH GARDISTA TRAŽE POMOĆ OD VUČIČA

0

Porodice nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalile sveće ispred ulaza u kasarnu Karaš i poručile da su razočarane jer ni posle 12 godina nema istine o njihovom stradanju.

Oni su zatražili prijem kod premijera i formiranje komisije.

Punomoćnici porodica su na godišnjicu ubistva gardista najavili da će tražiti prijem kod premijera Aleksandra Vučića uz zahtev da se formira komisija za slučaj „Topčider“, kao što je bila formirana u slučaju stradanja novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Oni će tražiti i prijem kod državne tužiteljke Zagorke Dolovac, kao i kod ministarke pravde Nele Kuburović.

Punomoćnik porodice Olgica Batić je rekla da slučaj „Topčider“ pokazuje pravo stanje srpskog pravosuđa, navodeći da su u tom predmetu kod nadležnih nailazili na zid ćutanja.

Punomoćnici su najavili da će u slučaju da njihove inicijative ne urode plodom u Srbiji taj slučaj internacionalizovati.

Ispred kasarne okupili su se i predstavnici „Žena u crnom“ koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Nikad nećemo zaboraviti zločin na Topčideru“ i „Odgovornost“.

Jakovljević i Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u tajnom vojnom objektu Karaš, u Topčideru, gde su bili na straži.

Posle pogibije vojnika nekadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Sada je za postupanje nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime