Iz kuhinje Esy ketering nam stiže odličan recept za pitu od bundeve.
Sastojci: 1kg bundeve
200g šećera
1/2kg kora za pitu
50g ulja
100g šećer u prahu
kesica cimeta
12Komad bundeve očistite od semenka i skinite koru. Narendajte na krupniji deo rendeta. Prporžite sa 50g ulja 2-3 minuta. Filujte tako što preko dve kore stavljate nadev bundeve i po 2-3 kašike šećera. Uvijajte u rolnicu. I tako dok ne utrošite i kore i uprženu bundevu. Rolnice ređajte u podmazan pleh, blago ih pouljite i pecite 15-20 min na 220 C. Kada se prohladi, isecite je na željene parčiće i pošećerite šećerom u prahu sa malo cimeta.
4 5Plod bundeve sadrži 90% vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.
8Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, umesto tableta, osoba koja je neraspoložena pojede krišku kuvane ili pečene bundeve, savetuju narodni lekari. U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, sprečava anksioznost i pojavu depresije.

Nema komentara