NOVI GOCIN RECEPT: ROLOVANA CIKORIJA

0

Cikorija , u narodu poznata kao radić, gologuza i  konjska trava ima ljubičasto plave cvetiće  i raste kao korov svuda pored staza, na livadama i pašnjacima. Gorkog je ukusa i oduvek se koristila u narodnoj medicini za lečenje jetre,žuči i pospešivanje varenja hrane.  Od 19. Veka u ishrani se koristi  i beli vretenasti  koren do kog je jedan belgijski farmer 1830.godine došao igrom slučaja.

1Naime,o stavio je  nekoliko korenčića u podrumu da bi ih kasnije koristio kao zamenu za kafu (zbog svog gorkog ukusa) a kada je posle izvesnog vremena otišao u podrum da ih uzme , pronašao je bele velike izdanke koji su pod uticajem tame, toplote i vlage porasli. Zbog odsustva svetlosti , nisu poizvodili hlorofil te su ostali beli.  Počelo je uzgajanje  na takav način, ubrzo je mogla da se nađe i na briselskoj pijaci . Danas je cikorija poznato povrće koje se prodaje u svim delovima sveta a može se naći i kod nas u većim supermarketima.

Cikorija u svom sastavu ima do 20% inulina, gorku tvar, pektine, cikorijinu kiselinu i kalijum pa  je upravo zbog svojeg sastava odlično sredstvo za detoksikaciju organizma. Svojim djelovanjem pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, diuretički djeluje i stimuliše metabolizam – cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje. Velika je pomoć pri gubitku kilograma.

Cikorija se gaji u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (list), ili kao industrijska (koren, od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe), ali se mogu naći i sorte sa kombinovanim svojstvima. Naročito je popularna u mediteranskom pojasu, gde se tokom zime i ranog proleća često koristi kao „vitaminska salata zdravlja“.

Vretenasti koren je beo i mesnat , dužine  15-20 cm. Bujni izdanak karaterišu ovalno izduženi listovi, ravnih ivica. Iz korena kultivisanog radića, tokom zime iznikne bela, izdužena glavica nežnog, krhog lišća, koja je ne samo veoma ukusna, presna salata, nego je i pravi rudnik vitamina i minerala.  Od njega se može praviti sveža salata, može biti odličan dodatak zelenoj salati (onima koji vole gorkaste ukuse) a ono posebno na šta želim da podsetim je „cigura“ ili zamena za kafu koja se upravo pravi od cikorije.

Koren se ispeče dobro da dobije finu braon boju I samelje u prah a zatim kuva 5-10 minuta u ključaloj vodi.

Uzgajana cikorija jedna od najlekovitijih salata I da je u narodnoj medicine takođe poznata I kao odlično sredstvo za opšte jačanje organizma.

Čaj od cikorije sprema se tako što kašičica korena prelije ključalom vodom I ostavi da odstoji 15 minuta a zatim pije, najbolje tri puta na dan. Poboljšava izlučivanje mokraće, čisti jetru I bubrege  I na taj način odlično eliminiše toksine I pospešuje metabolizam.

Ako naletite na cikoriju na pijaci ili supermarketu i  ste ljubitelj gorkastog ukusa, preporučujem da je spremite za večeru  :

 

123

 

 

 

 

Rolovana Cikorija

Nekoliko belih korena cikorije (u zavisnosti od broja osoba)

Tanko narezana tirolska slanina

So i biber

Koren cikorije (ako je preveliki, preseći uzduž na pola) posoliti  i pobiberiti I ispržiti na sasvim malo ulja u tiganju da bude rumeno staklast. Izvaditi iz tiganja, urolati u slaninu i vratiti na tiganj da se ispeče da bude krckavo (napomena : zakačiti čačkalicom da se slanina ne odmota prilikom prženja) .

Služiti uz crno vino!

Prijatno!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime