PETICIJU ZA REVIZIJU IZUČAVANJA DARVINOVE TEORIJE POTPISALA DVA, A NE 52 AKADEMIKA SANU

0

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je danas da su peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima u Srbiji potpisala dva člana SANU, a ne 52 akademika kako su naveli autori peticije i preneli mediji.

„Pored toga što ni malo ne deli stavove ove peticije, Izvršni odbor SANU se sa čuđenjem pita da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koga karakteriše duga suprostavljenost dva teško pomirljiva diskursa“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se SANU o tom pitanju oglasiti argumentovano, polazeći od naučno zasnovanog pristupa, a Izvršni odbor SANU konstatovao povodom potpisivanja peticije dva akademika, njihovo neupitno pravo kao pojedinaca.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u školama i fakultetima, grupa profesora, akademika i lekara podnela je Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, SANU, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je u petak, 5. maja da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka – kako naučne, tako i kreacionističke.

Najavio je da će se peticija za reviziju izučavanja Darvinove teorije naći pred članovima tog odbora u nekom „narednom razumnom periodu“.

novaekonomija.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime