Kuglof jgocae kolač specifičnog oblika jer se peče u posebnom kalupu. Lepo izgleda, pravi se na razne načine, kažu, još od 17.veka i služio se na svim Evropskim dvorovima. Zovu ga i „carska poslastica“ a taj naziv zaista i zaslužuje i izgledom i ukusom.

 

 

 

Potrebno je:

125 gr maslaca2

3 jaja

200 gr šecera

1 kesica vanilin šecera

225 gr brašna

50 gr mlevenih oraha

? kesice praška za pecivo

120 ml mleka

1 kašika kakaa

Umutiti penasto omekšali maslac (na sobnoj temperaturi) sa šecerom i vanilom i u to dodati jaja, jedno po jedno. U posebnoj posudi pomešati brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo i postepeno dodavati masi , naizmenično sa mlekom. 2/3 mase sipati u dobro podmazan i posut brašnom kalup za  kuglof . U ostatak mase dodati kakao pa preliti preko žute mase i ovlaš viljuškom promešati. Peci u zagrejanoj rerni na 180′ oko 45-50 minuta. Kada je pečen, preokrenuti ga na okrugli tanjir , sačekati da se malo ohladi i posuti prah šecerom ili čokoladom u prahu.

Izuzetno je sočan i dugo ostaje svež. I odlično ide uz sva pića i napitke – mleko, čaj, kafu ili vino.

Nema komentara