NA MESTU VRTIĆA „SUNCE“ GRADI SE NOVI OBJEKAT ZA DECU

0

U Jagodini će biti izgrađen novi vrtić, površine 1.300 kvadratnih metara, sa igralištem, zelenom površinama, pristupnim komunikacijama, odgovarajućom opremom, igračkama, rekvizitima, po sistemu „ključ u ruke“.

Odluku o izgradnji vrtića doneli su jednoglasno i bez diskusije odbornici Skupštine grada.

Nova zgrada vrtića će biti izgrađena na raskrsnici ulica Radojice Solunca i Braće Jugović, na mestu sadašnjeg objekta vrtića „Sunce“, koji je izgrađen 1960. godine i „koji po svojoj prvobitnoj nameni nije izgrađen za ovu delatnost“.

Reč je o objektu privremenog karaktera koja ne zadovoljava standarde energetske efikasnosti, a nema ni dovoljno prostora za igru i boravak dece na otvorenom, stoji, pored ostalog, u obrazloženju odluke.

Novi objekat vrtića biće na dva nivoa i gradiće ga Preduzeće „Sole e terra“ A.D iz Jagodine. Biće izgrađen po „svim standardima za ovu vrstu ustanova, a pored učionica, imaće kuhinju za prijem i distribuciju hrane po HASAP-u, fiskulturnu salu, svlačionice, garderobere, mokre čvorove…

Na dva nivoa se gradi da bi „ostalo što više dvorišnog prostora za igru“.

Odbornici su ocenili da će se „na ovaj način dobiti objekat na istoj lokaciji, sa istom namenom, ali funkcionalniji, sa većim smeštajnim kapacitetima, kvalitet usluga će se podići na veći nivo, stvoriće se

bolji uslovi za efikasno i kvalitetno vršenje primarne deletanosti predškoleske ustanove – dnevna briga o deci kao najranjivijoj populaciji“.

Odbornic su ovlastili gradonačelnika Jagodine Ratka Stevanovića, da sa Preduzećem „Sole e terra“ popiše ugovor „o regulisanju međusobnih prava i obaveza“.

Novi vrtić je u sastavu Predškolske ustanove „Pionir“, u čije je objekte u gradu smešteno više od 2.000 dece.

Jagodina nekoliko godina nema problema sa smeštajem dece u predškolske ustanove, zahvaljujući i tome što je za te namene 2008. godine izgrađen jedan objekat od 1.000 kvadrata, sa fiskulturnom dvoranom.

U Skupštini grada tvrde da je cena smeštaja dece u vrtiće u Jagodini, poslednjih 12 godina, najniža u Srbiji, a sve u cilju podsticaja rađanja i povećanja nataliteta.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime