NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JOVAN CVIJIĆ I NADEŽDA PETROVIĆ

0

1865 – Rođen je srpski naučnik, geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeografije i geomorfologije u Srbiji i Geografskog društva u Beogradu (1910). Predsednik Srpske kraljevske akademije od 1921. do smrti i počasni doktor više inostranih univerziteta i akademija, predsednik teritorijalne komisije na Mirovnim pregovorima u Versaju (1919-20) („Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje“, „Balkanska pitanja“, „Etnogeografske karte jugoslovenskih zemalja“).

1873 – U Čačku je rođena srpska slikarka Nadežda Petrović, čije je delo snažno uticalo na razvoj modernog srpskog slikarstva. Od oko 200 njenih sačuvanih slika, neke se svrstavaju među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti – „Resnik“, „Autoportret“, „Notr Dam“, „Bulonjska ssuma“. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i organizator prvih umetničkih izložbi.

1897 – U Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i sahranjeni u porti Saborne crkve.

1918 – Uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš u Prvom svetskom ratu umarširala je Drinska divizija srpske vojske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime