MMF SUGERIŠE VLADI DA UKINE KRIZNE MERE ZA PENZIONERE

0

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima oko novog aranžmana sa Srbijom sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere.

MMF je predložio Srbiji ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi već čeiri godine.

Iz MMF-a je poručeno srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne, piše „Politika“ u izdanju za petak.

Opomene da ovo privremeno umanjenje ne sme da postane trajno stilaze su od MMF-a o tokom prethodnih susreta, ali se u međuvremenu nije ništa promenilo.

Letos je, navodi list, budžet bio u suficitu od 1,2 odsto BDP-a.

U prvih nekoliko meseci ove godine republička kasa je i dalje u plusu, ali je Zakon o privremenom umanjenju penzija još na snazi iako je pre dva dana koordinator biltena MAT Stojan Stamenković izjavio da je on bio oročen do kraja 2017. i da sada „to tako stoji“.

Od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u bruto društvenom proizvodu palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije.

Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto para, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime