MINISTARSTVO RASPISALO HITNU NABAVKU 15 RESPIRATORA

0

Ministarstvo zdravlja raspisalo je juče hitnu javnu nabavku 15 respiratora, koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa. Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi a rok za dostavljanje ponuda je sutra, piše Danas.

Nabavka novih respiratora dolazi nakon što se u javnosti pojavilo pitanje da li Srbija ima dovoljno medicinske opreme da na adekvatan način odgovori na eventualno širenje korone.

Jedina informacija koja je došla do građana jeste da „respiratora ima dovoljno“, kako su poručili iz Ministarstva zdravlja. Istu poruku juče je na konferenciji za novinare preneo i predsednik Aleksandar Vučić koji je kazao da imamo nekoliko stotina respiratora, što je dovoljno.

– Imamo ih više nego dovoljno i ako dođe do drastičnog povećanja broja zaraženih – kazao je predsednik. O tačnom broju respiratora međutim niko od nadležnih nije govorio.

Poslednja velika nabavka respiratora bila je 2009. godine i to nakon što su mediji pisali o nedovoljnom broju ovih aparata u vreme epidemije gripa. Tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je tada da u Srbiji ima 350 aparata a nabavljeno je još 64.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je saopštio da je tokom poslednja dva dana primio veći broj žalbi zbog „ćutanja“ zdravstvenih i prosvetnih ustanova po zahtevima kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa. „S tim u vezi, Poverenik podseća da su informacije kojima raspolaže organ vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera. U odnosu na njih opravdani interes javnosti da zna uvek postoji i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno. Osim toga, po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva“, stoji u saopštenju Poverenika.

foto ilustracija

izvor Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime