Situacija u Srbiji u vezi sa epidemijom morbila pod kontrolom i da porast obolelih ne znači eskalaciju epidemije, ali da taj broj ne može da bude manji dok se ne vakciniše više od 95 odsto.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar danas je rekao da u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu od malih boginja zaraženo 10 osoba, od kojih je sedam odraslih i troje dece, i istakao da za zaustavljanje epidemije morbila nema drugog leka osim vakcinacije svih koji treba da prime tu zaštitu.

Lončar je novinarima kazao da je situacija u Srbiji u vezi sa epidemijom morbila pod kontrolom i da porast obolelih ne znači eskalaciju epidemije, ali da taj broj ne može da bude manji dok se ne vakciniše više od 95 odsto onih treba da prime tu vakcinu, a sada ih je 90 odsto. On je istakao da je obezbeđena vakcina i za zaposlene u Domu u Zvečanskoj ulici.

Svetska zdravstvena organizacija, kako je kazao ministar, prati šta se dešava po pitanju epidemije morbila i preporučila je da se vakcinišu svi zdravstveni radnici.

„Obezbedili smo vakcine za sve zdravstvene ustanove i ta vakcinacija je počela“, rekao je Lončar i upozorio da se jedan broj građana ne odnosi na pravi način prema epidemiji morbila.

Istakao je da sve što se dešava kako bi se suzbila epidemija malih boginja neplanirani trošak budžeta i da je taj novac mogao da se iskoristi u druge svrhe.

Kao primer uspešne vakcionacije protiv morbila on je naveo Japan gde se sedam godina ne sprovodi vakcinacija jer je pre toga bio veliki obuhvat stanovništva.

Ukazao je da je u tom periodu u Japanu povećan broj dece obolele od autizma, što govori da vakcinacija nema veze za tom bolešću.

Lončar je kazao da se primenjuje kažnjavanje roditelja koji ne vakcinišu decu i da ima na stotine podnetih prijava, a da u škole i vrtiće ne mogu da dolaze deca koja nisu vakcinisana.

Beta

Nema komentara