Vlasnik firme za nabavku i distribuciju bezalkoholnih i alkoholnih pića najpoznatijih svetskih brendova „Casa di Moda“ Miloš Jakovljević, upustio se u zanimljiv projekat oživljavanja i brendiranja Soda vode. Soda voda je bezalkoholno piće proizvedeno tako što se pod pritiskom obogaćuje voda ugljen dioksidom. U Srbiji se oduvek pio špricer, kombinacija soda vode i vina, a ne gemišt (kisela voda i vino).

„U proleće 2015. sam učestvovao na ITF turniru u Umagu. Iznenadilo me je kako smo bili dočekani i kako su se krajnje prijateljski odnosili prema nama. Takav odnos organizatora mi je ulio neku sigurnost i slobodu da istražujem po Umagu i bukvalno posetim sve restorane koji su nudli dobar meni i svežu ribu. Oni koji me poznaju, neće se začuditi ako kažem da sam probao sve što se moglo probati. Bilo je divno ali je jedna stvar bila okidač da počnem sa proizvodnjom Soda Vode. Trećeg dana po dolasku na turnir pronašao sam prelepu ali zavučenu konobu koja je nudila samo svežu ribu. Seo sam za sto i poručio supu od školjki i ribu Rombo. Konobar je primetio da sam iz Srbije i bio je više nego ljubazan i prijatan. Upitao me je koje bih belo vino uz ribu ali sam ja želeo nešto hladno i gazirano jer je napolju već bilo jako toplo. Zatražio sam ŠPRICER. Uz osmeh i krajnje prijateljski, konobar mi je objasnio da u Hrvatskoj ne mogu dobiti ŠPRICER. Bilo mi je čudno, pitao sam ga da li ima kiselu vodu i belo vino i dobio potvrdan odgovor ali da to nije špricer već da je to GEMIŠT i da to nije isto ali da to mogu dobiti. Složio sam se sa tim ali sam kasije nastavio razgovor sa konobarom. Objasnio mi je da je špricer mešavina vina i soda vode i da to nije isto kao i gemišt i da je to piće koje se pije svuda osim u Hrvatskoj. Od njega sam saznao da je razlika u ukusu i boji i da su kisele vode slane i da ne razume kako to ljudi mogu piti ali eto, tamo se pije GEMIŠT i da ga on ne voli baš iz navedenog razloga“ priča Jakovljević.

1Vlasnik „Casa di Mode“ objasnio je da Gemišt i Špricer zaista nisu isto i da pravi ljubitelji sode to znaju.

„Soda voda je čista, gazirana voda i nema soli ni minerale, meša se idealno sa vinom i ne menja mu ukus! Neću gemišt, neću so u svom vinu, hoću čistu, gaziranu vodu! I da, da li je isto da vam u vaš dizel auto sipaju bezolovni? Nije isto i zato ja hoću  šrpicer na svojoj trpezi i slavi Slava, srpska , pravoslavna slava i gemišt? Nisam nacionalista ali želim da mi pijemo špricer. Soda Voda je u Jagodini dostpuna ali ne svuda i ja sam želeo da je učinim dosptupnom kroz ceo lanac mojih maloprodaja i veleprodaja, ali i kroz druge maloprodaje i veleprodaje u regionu. Pokušao sam da nekako napravim dogovor sa postojećim proizvođačima u zemlji ali nismo našli zajednički jezik. To je značilo da moram sam da je proizvedem. U pomoć sam pozvao najboljeg sodara u zemlji. Njegova porodica se time bavi 110 godina i spadaju u najstarije sodare u Srbiji. Tražili smo pogodnu mašinu koja će moći da napravi sodu po starom receptu. Morali smo i da nabavimo najsavremenije sisteme za obradu vode jer je za kvalitetnu sodu bitno da je voda besprekorno čista i da u sebi nema minerale, soli, nitrate ili nitrite. Posle nekoliko meseci smo uspeli da napravimo idelnu sodu. Napravili smo svoj brend Soda Voda. Trenutno se naša Soda Vode nalazi u maloprodajama u Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Despotovcu, Svilajncu, Kragujevcu, Rekovcu i Kruševcu. Dogovorili smo od 2017. i prodaju kroz Tempo markete a od maja i za Maxi markete“ kaže Miloš Jakovljević.

Važna stvar koji mnogi ljudi ne znaju je da se soda voda može piti kao voda, gazirana voda i da je odlična za ljude koji imaju visok pritisak i kojima je zabranjeno da piju mineralne gazirane vode zbog soli koje sadrže. Znači, soda voda nije samo za špricer već može odlično da utoli žeđ ili služi za pravljenje sokova od sirupa ili za pravljenje mnogih koktela u čijim receptima izrićito piše da se koristi Club soda .

U rafovima sve većeg broja trgovinskih lanaca možete pronaći Soda vodu koja se proizvodi u Jagodini, upakovanu u lepoj plastičnoj flaši, po izuzetno pristupačnoj ceni. I ovaj put je u Jagodini proizvedeno nešto što čuva tradiciju. Špricer sa soda vodom pio se u Srbiji od kraja 19.veka pa do danas.

 

 

Jedan komentar

  • Odgovori
    Stalker
    5. decembra 2016.

    Kvalitetna vina se najbolje piju čista (ili ako baš mora – kale vodom u posebnoj čaši), a za ova industrijska vina najbolje je razbiti ih soda-vodom. Odem do legendarnog Ratka Sodadžije i kupim soda vodu. Probao sam ovu CDM… uz svo uzvažavanje poslovnog duha i njuha, al to nema veze…