U Kočinom selu baš pored Morave, jedna kuća podseća na scenu iz ekranizovane bajke „Uspavana lepotica“. Okružena šumom, puzavicom, zelenilom, gotovo skrivena od pogleda je kuća u kojoj se posetilac oseća kao da je nekom vremenskom mašinom vraćen u srednji vek.

63

„Jagodinska mala“ u Kočinom selu

32

Kuća skrivena od pogleda

34

Okružena zelenilom

Mile i Mira Milanović napravili su kuću na 40 ari placa u kojoj uživaju kada su u Jagodini. Ova kuća nije lepa samo spolja, pravo blago nalazi se u njoj.

25

Dnevni boravak

Dok kuća nije povezana alarmom sa policijom, bila je često pljačkana zbog velikog broja antikviteta koji se nalazi u njoj. Milanovići koji godinama žive u Parizu stalni su kupci francuskih antikvarnica. Kuća odiše starinom i lepotom.

„Ćurana smo kupili u Parizu, to je zapravo boca za piće. Sigurno ste pomislili da je kupljen u Jagodini. Ne. Foto aparatikoji datiraju iz 19.veka kupljeni su najvećoj buvljoj pijaci Klinankur u Evropi, nalazi se u Parizu“ kaže Srđan Milanović.

6

Ćuran iz Pariza

2

Foto aparati sa najveće buvlje pijace u Evropi

4

Foto aparat iz Klinankura

Slika u dnevnoj sobi je rad naivnog umetnika Dragana Pavlovića. Slika je nastala 1983. i rad ovog umetnika nalazi se i u kući Milanovića u Jagodini. Nameštaj je od orahovine.

7

Rad naivnog umetnika Dragana Pavlovića

5

Orahovina

Dnevnom sobom dominira i prelepi kamin koji je u upotrebi. On sa prednje strane ima preko 200 godina star okov.

9

Kamin koji je zimi u upotrebi

11

Okov star preko 200 godina

10

Čeka zimu…

U kaminu je uzidan i grb vlasništvo francuske porodice, takođe kupljen u antikvarnici. Sat težak preko 5o kg pripada 19. veku. Tu je mnogo detalja, gotovo svaki ima istoriju.

12

Grb

U francuskim antikvarnicama detalji nisu skupi, ali pravi antikvari plaćaju veliku cenu. U prostoriji je i veslo koje je pripadalo Srđanovom dedu, rođenom bratu Dušice Milanović. Zvali su ga Doktor za somove. Sidro je takođe doneto iz Pariza, bilo je na holandskom brodu.

14

Sidro sa holandskog broda

Milanovići uživaju i ovom prostoru kad god imaju vremena. Sve je ručni rad od pločica do kamina.

15

Srđan i Mira Milanović, sin i majka

20

Veliki broj naslova kupljen kada je jedan Jagodinac prodavao kućnu biblioteku

22

Soba sa kravljom kožom

28

Gostinska soba

29

Oslikani ormari

Iza glavne kuće nalazi se tvz Letnja kuća koja je pobednica u šarmu i lepoti. Ovaj kuća služi za spremanje zimnice, kuvanje, opuštanje. Spolja je malterisana rustično.

57

Letnja rustična lepotica

47

Uživanje

52

Brava ručni rad

51

Sve u drvetu i puzavicama

58

Letnja kuhinja u kojoj Mira sprema zimnicu

Iz dvorišta, pored velike kuće postoji direktan izlaz na reku. Stepeništem ili skrivenim prolazom, kao u nekoj bajci, dolazi se do obale gde je privezan čamac. Neka romantična devojka mogla bi da zamisli kako je princ krade i nestaje sa njom u noći.

37

Put do stepeništa koje vodi do reke

42

Skriveni prolaz do Morave

41

Čamac privezan uz obalu

40

Srđan na reci

Milanovići nisu mislili samo na estetiku već i na zdravlje i kondiciju. U jednom objektu izgradili su teretanu.

59

Srđan u teretani

60

Odlično opremljena teretana

Ova prelepa kuća mogla bi da bude izbor za odmor i ljudima sa najistančanijim ukusom. Bogata antikvitetima, urađena majstorskim rukama Mileta i Srđana, ova kuća je vredna pažnje. Pozicionirana pored reke, sa dvorištem – ličnom šumom, bilo bi lepo provesti par dana u ovoj bajci. Bajci pod nazivom „Jagodinska mala“. Hvala Milanovićima. Uživali smo.

53

tekst i foto Anita Mitrović

Jedan komentar

  • Odgovori
    4. avgusta 2015.

    Zaista je prelepo…svaki detalj kao i celina je bas kao iz bajke!Uzivajte!