Nema ničeg lepšeg nego kada zimi i po hladnom vremenu, u toplini svoga doma, okupite sebi drage ljude i poslužite ih toplim napitkom. A ništa vas tako dobro neće zagrejati kao slatko kuvano vino. Ukoliko ste se oduvek pitali kako pojedinim ljudima uspeva da ga naprave tako ukusnim, Džejmi Oliver će vam odati tajnu. U pitanju su magični sastojci koji vinu daju posebnu aromu.

dzejmi oliver

Šta vam je sve potrebno:

2 mandarine

1 limun

1 limeta

200 g šećera

karanfilic6 karanfilića

1 štapić cimeta

3 lista lovora

1 štapić vanile

zveudasti anis

zvezdasti anis

2 zvezdasta anisa (Anis je lekovita i začinska biljka. Spada u porodicu u kojoj su još i peršun, celer, komorač, kim i korijander.)

2 flaše crnog vina

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile iscedite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće izlapiti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savet:

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene u zavisnosti od ukusa koji preferirate. Najvažnije je da sledite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.

(Telegraf)

Nema komentara