JEVREJIMA U SRBIJI VRAĆENA IMOVINA VREDNOSTI PREKO 14 MILIONA EVRA

0

Jevrejskim zajednicama Srbije od donošenja Zakona o otklanjanju posledica Holokausta do sada je vraćena imovina u vrednosti od preko 14 miliona evra, izjavio je potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Haris Dajč.

Prema njegovim rečima, najveći deo te imovine je vraćen Jevrejskoj opštini Beograd, a u pitanju je imovina uglavnom u centralnim gradskim opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac.
Veoma smo zadovoljni time jer je to pre svega rezultat veoma dobrih odnosa. Ono što je preduslov svega je zakon, koji je sveobuhvatan i jedinstven u Evropi, kao i vrlo profesionalan i savestan odnos Agencije za restituciju, ali i drugih državnih institucija koje učestvuju u tom procesu„, rekao je Dajč.
Navodeći da je od ukupnog broja zahteva, Jevrejska opština Beograd podnela tri četvrtine, Dajč je napomenuo da je skoro polovina zahteva što se tiče Beograda rešena.
Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da je Zakon o otklanjanju posledica Holokausta prvi i jedini u Evropi, podsetivši da se on primenjuje od marta 2016. godine. On je ponovio da je od tada Jevrejskim zajednicama vraćena imovina od preko 14 miliona evra.
Vrlo je efikasan postupak. Donosimo odluke kraće od zakonskih rokova koji su nam dati. Očekujemo da ćemo rešiti sve zahteve u roku od tri godine. Svi zahtevi su u postupku, nijedan ne stoji„, rekao je on.
Kaže da su arhive u Srbiji otvorene za sve i da je odnos državnih organa potpuno otvoren, bez ikakve diskriminacije.
Osam godina jedna žena u Poljskoj nije uspela da uđe u arhivu kako bi dobila podatke o sopstvenom identitetu. Trebalo je da dobije izvod iz matične knjige rođenih. Osam godina je čekala i nakon toga su joj odbacili zahtev jer je zastareo„, direktor Agencije za restituciju navodi jedan od primera iz drugih zemalja.
Skupština Srbije usvojila je Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika u februaru 2016. godine. Zakonom se uređuje postupak vraćanja imovine pripadnicima jevrejske zajednice koji nemaju pravne naslednike i organizacijama koje su u vreme kada im je oduzeta imovina bile u funkciji jevrejske zajednice. Prema tom propisu, zahtev za vraćanje imovine podnosiće jevrejska opština, a postupak vraćanja imovine poverava se Agenciji za restituciju koja u roku od šest meseci mora da donese rešenje po podnetom zahtevu.
U slučaju posebno složenih predmeta, rok je godinu dana od prijema zahteva.
Autor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime