JAGODINSKI ZAVIČAJNI MUZEJ DOBITNIK NAGRADE ZA USPEŠNU ORGANIZACIJU PROŠLOGODIŠNJE MANIFESTACIJE „MUZEJI SRBIJE 10 DANA OD 10 DO 10″

0

18. maj – Međunarodni dan muzeja, bio je prigodan datum za dodelu godišnjih nagrada muzejskim radnicima i institucijama za prethodnu kalendarsku godinu. Tog dana su se u Novom Sadu okupili predstavnici muzeja koji su pozvani kao dobitnici priznanja Muzejskog društva Srbije, Nacionalnog komiteta ICOM-a i Osnivačkog odbora manifestacije „Muzeji Srbije 10 dan od 10 do 10“. Domaćin skupa je bio Muzej Vojvodine.

zavicajni-nagrada1Oko 150 predstavnika muzeja Srbije prisustvovalo je svečanoj dodeli nagrada, a naš Zavičajni muzej je pozvan kao jedan od deset nagrađenih u konkurenciji osamdeset institucija, u;esnika manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ 2016. godine. Prošle godine je naš muzej prvi put učestvovao u ovoj manifestaciji, a bogatim, raznovrsnim i živim programom zasluženo ušao u konkurenciju najzapaženijih, najposećenijih i najviše praćenih na društvenim mrežama. Ova nagrada i priznanje je dodeljena Zavičajnom muzeju prvenstveno zbog prevelikog entuzijazma i zalaganja. Anita Radeta, kordinator ovogodišnje manifestacije je istakla: „Iako su prvi put učestvovali, izdvojili su se brojnim aktivnostima. Program muzeja obeležila je izložba „Biberče“ – minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, kao i posebni programi – predavanja i radionice, a svaka od njih bila je predstavljena posebno osmišljenim plakatom. „Uspeh prošlogodišnje manifestacije je zasluga timskog rada, profesionalnosti i ljubavi prema struci. Šest različitih radionica namijenjenih različitim uzrastima su organizirali: viši kustosi Smiljana Dodić i dr Branislav Cvetković i kustosi Nevena Cvetković i Sonja Perić. Predavanja na različite teme su priredili: viši kustosi Jasmina Trajkov, dr Branislav Cvetković i Smiljana Dodić sa mr Markom Aleksićem, kao i muzejski savjetnik Duško Grbović. Svaki dan i svaka aktivnost je ispraćena originalnim dizajnom i plakatima čijem izgledu je doprinio Đorđe Filipović, a sve događaje je na fotografijama zabeležio muzejski fotograf Milosav Brajkovića. Tih deset dana manifestacije Zavičajni muzej je predstavio rad svojih odeljenja i stručnjaka, a osmišljeni edukativni, ali i zabavni sadržaji su doprinieli stvaranju nove publike i ljubitelja muzeja.

Pored našeg muzeja, dobitnici ovog priznanja su i: Galerija suvremene likovne umjetnosti – Niš, Gradski muzej Sombor, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, Muzej Vojvodina – Novi Sad, Muzej Jugoslavije u Beogradu, Muzej naivne umjetnosti „Ilijanum“ – Šid, Muzej Ponišavlja – Pirot, Narodni muzej Leskovac i Narodni muzej Šabac.

Ovo okupljanje muzejskih radnika u Muzeju Vojvodine je bilo i posebna prilika da se razmene iskustva, unapredi međumuzejske saradnja, ali i da se posete izložbe organizovane u Novom Sadu u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“ koja iz godine u godinu širi svoju mrežu učesnika i obogaćuje muzejske sadržaje inventivnim i kreativnim rešenjima prezentacije muzejskih poslova, muzejske građe i celovitog kulturnog nasljeđa.

Sonja Perić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime