JAGODINSKI ROMI DALI KRV

0

Zalihe krvi u Jagodinskoj bolnici su na minimumu, ali za sada nema odlaganja operacija. Tako je, kažu u Službi transfuzije, svakog leta u vreme godišnjih odmora. Svaki dobrovoljni davalac je dobrodošao, a svoju humanost proteklog vikenda pokazali su i jagodinski Romi. Zalihe krvi u jagodinskoj bolnici ubrzano se troše. Česta su povređivanja u polju i još češći udesi automobila u tranzitu na Koridoru 10, i sve se to urgentno zbrinjava u Jagodini. Trenutno je na zalihama 98 jedinica krvi, a uobičajena mesečna potrošnja  je do 160 jedinica.

„Sinoć je bila nesreća u Dragocvetu, juče je bila na auto putu, turski državljani i mislim naši, koji su isto svi zbrinuti u našoj bolnici,  opskrbljeni krvlju, tako da skoro svakodnevno i po više nesreća dnevno se dešava nažalost“, kaže dr Aleksandar Ilić, načelmik Službe transfuzije jagodinske bolnice.

Pacijenti za sada ne trpe, ne odlažu se  planirane operacije. Ali uvek leti tokom sezone godišnjih odmora drastično opada broj dobrovoljnih davalaca krvi. Apelu za pomoć odazvali su se jagodinski Romi.

„109 puta sam dao radi sebe i radi drugih, da spašavam i druge ljude svojom krvlju“, kaže Jovan Jovanović, dobrovoljni davalac krvi.

„Pa motivi su svima podjednako isti, humanost pre svega, treba pomoći  ljudima kad god smo zdravi, dokle god možemo da dajemo“, kaže Branislav Milošević, dobrovoljni davalac krvi.

Crveni krst Jagodine trudi se da i u letnjem periodu motiviše ljude, da svrate do transfuzije, provere zdravlje i daju krv.

„Mi smo imali već dve vanredne akcije prethodne dve nedelje, ovo je planirana akcija, zahvaljujem se svima koji su se odazvali i koji žele  da pomognu svojim sugrađanima na ovaj način“, kaže Tanja Ristić, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Krv je najpotrebnija na odeljenjima Hirurgije i Ortopedije Jagodinske bolnice gde se godišnje uradi i do 4.000 operacija i intervencija.

rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime