ITALIJANI NUDE JAGODINI MAŠINE ZA DUALNO OBRAZOVANJE

0

Kompanija za proizvodnju automobilskih sedišta i enterijera Aunde iz Italije koja u Jagodini ima fabriku od 2014, ponudila je gradu mašine za dualno obrazovanj.

Na sastanku predstavnika kompanije sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem – Palmom, direktorom jedne srednje škole i načelnikom Školske uprave za Pomoravski okrug Životom Starčevićem, investitor iz Italije je uz mašine ponudio i stručnjake.

Oni bi obrazovali profesore škola koji će voditi stručnu praksu za učenike.

Italijani su spremni da te mašine ustupe školskim radionicama, ali nemaju ništa protiv i da one budu instalirane u fabrici pa da učenici dolaze, izjavio je danas Tanjugu Starčević.

On je dodao da su mašine iste kao i one u fabrici.

„Strani investitor se ovim potezom uključuje u projekat dualnog obrazovanja u Srbiji, da bi sebi obezbedio stručnu radnu snagu“, rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, Jagodina se užurbano industrijski razvija, fale joj stručnjaci, i želi da se projeket dualnog obrazovanja što pre implementira u obrazovni sistem.

On je istakao da nisu samo stranci koji u Jagodini imaju fabrike zainteresovani za ovaj vid obrazovanja već i domaći vlasnici fabrike i žele da se uključe u projekat.

Stračević je potsetio da je, kako je rekao, „intencija u čitavom društvu da se u što kraćem roku implementira dualno obrazovanje u naš obrazovni sistem“.

Dualno obrazovanje podrazumeva obrazovanje uz rad. Deca bi u stručnim školama tri dana išla na praksu gde bi u kompanijama učila znanje i vestine a dva dana imala nastavu u stručnim i obrzovnim predmetima, objasnio je Starčević, napominjući da je „dualno obrazovanje implementirano u mnogim evropskom zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime