GASI SE TE „MORAVA“ U SVILAJNCU

0

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da nijedna lokalna samouprava nije pristala da se na njenoj teritoriji gradi pogon za preradu opasnog otpada, ali da Ministarstvo nije odustalo od tog projekta i smatra da bi termoelektrana „Morava“ kod Svilajnca bila pogodno mesto.

Na osnovu urađenih ispitivanja i procene stručnjaka možda bi moglo da se razgovara o tome da postojeća termoelektrana „Morava“ kod Svilajnca postane mesto gde bi se radio fizičko hemijski tretman opasnog otpada, rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, to je projekat Elektroprivrede Srbije, jer se „Morava“ polako gasi, a lokacija na kojoj se nalazi je odlična za taj posao.

Trivan je rekao da bi vrednost te investicije mogla da bude oko 20 miliona evra, kapacitet oko 43.000 tona godišnje, ali da je to za sada samo ideja i njena realizacija zavisiće od odluke EPS.

Ekolozi: EPS gasi TE „Moravu“ 2023. godine, odgovorili da „ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju fabrike za fizičko hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE ‘Morava'“

Termoelektrana (TE) „Morava“ u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na bazi otpadnih ugljeva iz podzemne eksploatacije, biće ugašena 2023. godine, objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći saopštenje JP Elektroprivrede Srbije (JP EPS) u čijem je sastavu „Morava“.

„Na osnovu Nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje van proizvodnog procesa TE „Morava“ do kraja 2023. godine“, stoji u saopštenju JP EPS objavljenom na fejsbuk stranici Ekološkog pokreta.

U „Moravi“ ne komentarišu taj Nacrt EPS-a, ali kažu za Tanjug da je proteklih godina, kroz kapitalne i druge remonte, u saradnji sa domaćim kompanijama i naučnim ustanova, napravljeno mnogo tehničkih i inženjerijskih poduhvata, koji „Moravu“ čine „najvećim i najvažnijim privrednim subjektom Pomoravskog okruga, jedinstvenim i prepoznatljivim subjektom EPS“.

TE „Morava“ je snage 125 megavata, sa opremom iz Poljske. Na kompletno kompjutersko vođenje i upravljanjem blokom, prevedena je 2004. godine, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda. Godišnje proizvede do 600 miliona kilovat časova.

U TE „Moravi“ je zaposleno oko 200 radnika.

Svilajncom se pronela vest da će u TE „Moravi“, posle gašenja, biti instalirano postrojenje za „fizičko hemijski tretman opasnog otpada“, što je veoma uzbudilo ljude iz ekološkog pokreta, ali i mnoge druge u Svilajncu.

U odgovoru JP EPS, Ekološkom pokretu na to pitanje, stoji, da se „ne predviđaju aktivnosti vezane za izgradnju fabrike za fizičko hemijski tretman opasnog otpada, nigde pa ni na lokaciji TE ‘Morava'“.

„To ne predviđa poslovna strategija dugoročnog razvoja EPS“, kažu u tom javnom preduzeću.

fonet, tanjug, foto blic

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime