DŽEMINA, NEOBIČNA ŽIRAFA ZVEZDA, SIMBOL BORBE ZA RAZLIČITOST

0

Inspiracija mnogoj deci koja žive sa nekim deformitetom, bila je, čak, zvezda jedne epizode serije ,,Miracle Workers“ a njena priča je bila usmerena prvenstveno ka deci koja se bore sa skoliozom-bolest krivljenja kičme.

Džemina je bila 3,5 metara visoka žirafa koja je živela u Santa Barbara zoološkom vrtu, u Santa Barbari, Kalifornija. Postala je popularna zbog retkog deformiteta vrata, između C3 i C4 pršljena, koji je njen vrat savio za gotovo 90 stepeni! Njen deformitet nije bio prisutan prilikom rođenja,  čuvari su ga prvi put uočili kada je imala oko 3 godine.
Džemina je rođena u San Diegu, 1986. godine, u San Diego parku divljih životinja. S obzirom na to da nije pokazivala nikakve znakove deformiteta, kada je imala oko godinu dana, premeštena je u Santa Barbara zoološki vrt. Deformitet se nije primećivao do treće godine, kada je vrat počeo da se krivi u naredmo periodu, da bi ostao pod poprilično oštrim uglom. Poslednji ovakav slučaj je zabeležen 1902. godine. Rentgen je pokazao da su joj dva pršljena srasla, a naučnici, zoolozi i veterinari nisu mogli da daju objašnjenje za njen deformitet.

123072181_10c05bda37Osim toga, vodila je potpuno normalan život u zoološkom vrtu. Nije osećala nikakvu bol. Rodila je mladunče 1991. godine, ali je ono uginulo ubrzo nakon rođenja od upale pluća. Jedina razlika između nje i ostalih žirafa, osim očigledne deformacije vrata, je bila vidljiva za vreme hranjenja jer su radnici u zoološkom vrtu primetili da joj je jezik kraći kao i da joj je periferni vid slabiji nego kod drugih žirafa.

Uprkos njenom deformitetu, dostigla je duboku starost-živela je 6 godina duže od proseka! Krajem 2007. počela je slabo da jede, da bi početkom 2008. potpuno prestala usled starosti. Čuvari su je uspavali 9. januara 2008. godine, ali je ostala da živi kao simbol borbe za različitost.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime