DR NELE KARAJLIĆ ZA INFOCENTRALU: NAŠA KRIZA JE KRIZA U GLAVI

0

Nenad Janković ili dr Nele Karajlić, prvi put u svojoj dugoj i bogatoj karijeri profesionalno je posetio Paraćin. Povod za njegovu posetu bila je promocija knjige „Fajront u Sarajevu“ u paraćinskom pozorištu, a u organizaciji Doma omladine u ovom gradu.

„Neverovatno je da nikad nisam bio u Paraćinu, dok smo dolazili u Jagodinu i Ćupriju. Ja sam promociju ove knjige radio u stotinama gradova. Knjiga je poseban materijal. Posle srčanog udara 2011. godine rešio sam da napišem ovu knjigu. Tada sam odlučio da promenim način života, ostavio sam muziku i počeo da se bavim nekim drugim stvarima. Pisanje mi je najlepše, jer sam radim i ne moram nikog da gledam. Pisci su ljudi koji vole čovečanstvo, ali mrze ljude. Drugu knjigu sam odavno počeo da radim i sada radim na tome. Najbolje se osećam dok pišem“ rekao je u intervjuu za Infocentralu, Nele Karajlić.

Poznati muzičar i sada pisac rekao je da nema potrebe da se konkretno izjašnjava kojoj politici je priklonjen, za koga je ili protiv koga.

„Ja mislim da dosta o politici govorim, ali kod nas se smatra da govoriš o politici samo ako se izjasniš da li si za ove ili one druge. To je po meni potpuno pogrešno. Mnogo važnije je da ja kao neko ko pokušava da razume čitav sistem u kome živimo, kaže svoj stav o tome a da ne podržava nekog političara. Imam teoriju da jedina kriza koja je moguća, jeste kriza u glavi. To je problem. Sve ostale krize se lako prevazilaze. Dok mi ne popravimo našu glavu, teško da se može ići nabolje. Pod hitno je potrebno početi sa gledanjem u budućnost na prvom mestu, ali ne sa ekonomskog apsketa, već smislenog. Potrebna nam je zvezda vodilja, utopija…to je ozbiljna ideja, a ja kad bih znao šta je to ja bih se kandidovao za predsednika, bio bih političar. Plate i ekonomski razvoj su posledica nečeg ozbiljnijeg, a to je ideja koja će naše glave i nas same da mobiliše“ rekao je on.

Karajlić kaže da je danas nemoguće podvući paralelu između Beograda i Sarajeva.

„Beograd je ozbiljan megapolis, jedan od najznačajnijih gradova u ovom delu Evrope. Sarajevo je malo mesto u kotlini, ne više od toga. Sarajevo je bilo zanimljivo osamdesetih godina jer se tu pojavila generacija umetnika koja je od tog grada napravila mit, ali Beograd je grad koji je uvek stajao kao ozbiljan geopolitički faktor. Ne bi nas toliko maltretirali da Beograd nema toliki značaj“.

Nele kaže da ga danas čini srećnim svaka dobra knjiga, dobar film, svaka dobra muzika i kad neko nešto radi i postiše uspeh.

„Svaki napredak me raduje i svaki čovek koji ima entuzijazam da nešto radi. To me motiviše i raduje“

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, Nele Karajlić režirao je komad „FBI – Dosije Tesla“ a ovu knjigu predstavio je paraćinskoj publici koja je u velikom broju došla da ga vidi, kupi neku od knjiga koje je takođe i potpisivao. Karajlić je napisao i scenario za ovu predstavu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime