DO KRAJA NEDELJE CRVENI METEOALARM

0

Do kraja ove sedmice očekuje se veoma toplo vreme, a od četvrtka će skoro u svim krajevima Srbije na snazi biti crveni meteoalarm, sudeći prema podacima sa sajta Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Cvreni meteoalarm podrazumeva „vrlo opasno“ vreme.

„Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, navodi se u objašnjenju RHMZ.

Inače, upozorenje RHMZ na veoma visoke temperature važi do nedelje 6. avgusta. Do četvrtka se očekuju temperature do 40 stepeni, a od petka i za vikend će u nekim mestima preći i 40. podeljak.

U biometeorološkoj prognozi za danas i sutra se ističe da vremenske prilike mogu imati nepovoljan uticaj na hronično obolele osobe i meteoropate. Posebno oprezni treba da budu srčani bolesnici i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom, kojima se savetuje da slede savete lekara i ograniče svoje fizičke napore.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu nervoze, malaksalosti i glavobolje. Preporučuje se adekvatno odevanje i zaštita od UV zračenja, kao i boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama u najtoplijem delu dana. Oprez učesnicima u saobraćaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime