„BEJBI BUM“  U OPŠTINI SVILAJNAC

0

Opštinska uprava opštine Svilajnac ima ukupno 64 radnika, a čak 10 zaposlenih žena trenutno je na trudničkom ili porodiljskom bolovanju, što čini oko 15% zaposlenih i najviše je do sada. Osim toga, 2018. godine na teritoriji opštine Svilajnac rodjene su 154 bebe, 80 dečaka i 74 devojčice, što je za skoro 10% više nego nekoliko prethodnih godina.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da su mere populacione politike, ali i poboljšanje sveukupnog  kvaliteta života građana, doprineli da Svilajnčani proširuju svoje porodice:

„Mere koje opština Svilajnac dodeljuje kao podršku roditeljstvu su 20.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete u porodici i 30.000 dinara za treće. Od prošle godine uveli smo i bebi poklon pakete, gde svaka rođena beba na teritoriji naše opštine dobije paket sa osnovnom kozmetikom i  priborom za novorođenčad, što predstavlja simboličnu dobrodošlicu našim najmlađim sugrađanima, a roditeljske budžete rastereti za nabavku te osnovne opreme. Takođe, godinama unazad iz budžeta opštine Svilajnac svake godine odvajamo sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za finansiranje 5 vantelesnih oplodnji za parove koji više nemaju pravo na besplatni program Ministarstva zdravlja i u protekle 4 godine imamo tri rođene bebe kroz ovaj program. Ali, najvažnije od svega je da stvorite sve uslove i sadržaje koji će mlade ljude privući da se posle završenih školovanja vrate u svoj grad i tu osnuju porodice “ – ponosno ističe Milanović.

Briga o natalitetu i porodicama sa decom  opštine Svilajnac ne prestaje sa rođenjem deteta, nego se nastavlja i tokom odrastanja, a sve u cilju podrške porodici i porodičnim vrednostima. Zato je opština Svilajnac osnovala Centar za brigu o porodici Svilajnac, kao ustanovu koja ima zadatak da pruži različite vidove podrške porodicama, od savetodavne do konkretnih programa:

„Centar za brigu o porodici organizuje niz besplatnih zdravstvenih pregleda za decu školskog uzrasta, organizuje besplatne vežbe za ispravljanje deformiteta kičme i držanja tela kod dece, niz sportskih i kreativnih radionica, logopedske preglede i tretmane, vežbe za trudnice, savetovanja i slično… Svi programi su besplatni za roditelje, a višestruko korisni za zdravlje dece. Osim toga, otvorili smo i besplatne vrtiće u selima, u kojima ima dovoljno mesta za svu decu.  U  12 sela svilajnačke opštine otvoreno je, pri osnovnim školama, 12 vrtića u kojima je boravak dece besplatan. Takođe, renovirane su seoske osnovne škole, srednje škole, a  završava se rekonstrukcija najveće osnovne škole u Svilajncu, koja će biti renovirana od temelja do krova, sa kompletnom novom opremom i nameštajem. Kroz programe zapošljavanja i jačanje privrede Svilajnca, radi se na povećanju standarda građana, pa samim tim i povećanju nataliteta, kroz stabilniju finansijsku situaciju porodica” – objašnjava dalje Milanović, navodeći  podsticaje za aktuelni bejbi bum u opštini Svilajnac.

“Ponosan sam i srećan da nam je natalitet u porastu i da opštinska uprava opštine Svilajnac ima ovoliko novih mladih roditelja. Nastojaćemo i dalje da vodimo odgovornu populacionu politiku, da unapređujemo mere i zajedno se radujemo svakom novom članu naše zajednice” – zaključuje on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime