Turska kompanija „Fistel internacional“ koja je proletos kupila Fabriku tekstila „Branko Krsmanović“ – „Štofaru“ u Paraćinu u stečaju, odlučila je da „Štofara“ ostane u oblasti tekstilne proizvodnje.

To je novinarima izjavio zastupnik turske kompanije koja je u Beogradu registrovala Privredno društvo, advokat Aleksandar Nikolić iz Jagodine.

Novi vlasnik, proizvodnju bi trebalo da pokrene u proleće, ukoliko država do tada ovu tursku firmu uvrsti u program subvencionisanja namenjen stranim investitorima, objasnio je Nikolić.

On je dodao da vlasnik „Štofare“ ima nameru da zaposli između 150 i 200 radnika u prvoj fazi i investira između 15 i 30 miliona evra.

Kompanija „Fistel interenacional“, je 25. aprila potpisala predugovor o kupovini „Štofare“ i u roku uplatila 108 miliona.

Reč je o prodaju 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima i sedam hektara zemljišta.

„Štofara“ je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.

Radnici, angažovani sa liste nezaposlenih Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Paraćinu, sređuju halu površine 10 hiljada kvadratnih metara za mašine koje trebaju stignu iz fabrike te kompanije u Turskoj.

Kompanija je angažovala i stručnjake koji su učvrstili fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol „Štofare“.

Industrija tekstila „Branko Krsmanović“ iz Parćina bila je i jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je uvek zvao „Štofara“, rekli su Tanjugu građani Paraćina.

Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje, a na poslednjem sajmu mode 1995. godine u Beogradu „Moda u svetu“ osvojila je „Srebrnu košutu“ za kvalitet tkanina i diplomu za dizjan „u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca“.

Tih godina godišnja proizvodnja „Štofare“ bila je 2,5 miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i

hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vuna – sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.

Tanjug, foto Novosti

Jedan komentar

  • Odgovori
    Paun
    28. oktobra 2015.

    Istorija se nastavlja, beskimenjal Aleksandar Nikolic kvazi advokat, nastavlja ono sto je njegov otac Dragan Nikolic zvani Kesa sve unistio i pokrao iz stofare. A sada lepi Sasa nastavlja tradiciju. Pa nije drzava bas toliko glupa da ne zna koji ste vi lopovska porodica Nikolic.