„ZLATNI ĆURAN“ IVANU BEKJAREVU

1

Nagradu za životno delo ove godine na 45.Danima komedije poneće dramski umetnik Ivan Bekjarev. Nagrada će mu biti uručena na zatvaranju festivala 27. marta.

Bekjarev je na „Danima komedije“ dobio statuetu Ćuran 1976. godine za ulogu Žana u predstavi ,“Zvrčak“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i 1993. godine za ulogu Marsela Šabanona u predstavi „Ne očajavajte nikad““ JDP-a.

– Počeo sam u Rasovom teatru, igrajući na njegovoj sceni od 1966. godine do 1978. Bio sam još student, a tu su stasavali i Petar Kralj, Duško Golumbovski, Ljuba Moljac, Slobodan Đurić, Bora Stjepanović, Dušan Đurić. Paralelno, od 1968. ušao sam u Jugoslovensko dramsko, zahvaljujući ispitnoj predstavi „Gospođa ministarka“ u kojoj je igrala cela moja klasa.

* Na scenu ste stali još kao gimnazijalac?

– Moji prvi glumački koraci napravljeni su u Dramskoj družini „A“, prvoj alternativnoj pozorišnoj trupi koju su osnovali Olivera i Rade Marković. Predstava se zvala „Na kraju uzmi svoje lice“ i premijerno je izvedena na Kolarcu. Učio sam treći razred gimnazije, a posle prve profesionalne predstave bio sam u prilici da od honorara majci i ocu kupim veš-mašinu. Dakle, iza mene su 52 godine umetničkog rada, ali sam smatrao neprofesionalnim da računam i godine pre punoletstva.

* Kad se osvrnete unazad, šta smatrate važnijim od svega u dosadašnjoj karijeri?

– Moj pedagoški rad. To je istovremeno bila teška i mudra odluka, jer sam kao prvak JDP dao otkaz dvehiljadite godine. Sve u svemu, iza mene je oko dve decenije pedagoškog rada na tri-četiri privatne akademije, pa i na državnoj. Iako sam u penziji, i dalje sam aktivan. Sada predajem u školici glume „Prvi koraci“. (deo intervjua Vukice Strugar Večenje novosti, Beta)

Nagrada za životno delo se na „Danima komedije“ dodeljuje od 2001. godine.

Prvi dobitnik je bio Miodrag Petrović Čkalja, a među dobitnicima bili su i Danilo Bata Stojković, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Petar Kralj, Dušan Kovačević, Milena Dravić, Seka Sablić.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime