NASTAVAK SUĐENJA ZA POGIBIJU NA PASULJANSKIM LIVADAMA

0
Beograd, 18. juna 2012 - Dolazak helikoptera sa ranjenicima sa Pasuljanskih livada na heliodrom VMA. Cetvoro kadeta dovezeno je u Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, koji su jutros povredeni usled eksplozije koja se dogodila na poligonu Pasuljanske livade tokom izvodenja završne vežbe. FOTO TANJUG / STR / dmm

U Višem sudu u Jagodini danas je, izvođenjem dokaznog postupka, saslušanjem svedoka, nastavljeno sudjenje majoru Vojske Srbije (VS) Vinku Zznidrašiču za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Nesreća se dogodila 18. juna 2012. godine, kada je pogunulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta.

Sudskim većem predsedava sudija Lepomir Milosavljević a optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

Uz prisustvo odbrane i tužioča, iskaze su dali dvoje kadeta od kojih je jedno u vreme tragedije bio u ulozi medicinskog tehničara.
Oni su se izjasnili da, nemaju šta da dodaju novo iskazu koji su dali u istrazi.

Najviše pitanja, njima su danas postavili očevi poginulih kadeta Miline Miletić i Filipa Milojevića, posebno Milojević koji je svedocima postavio više od 30 pitanja.

Žnidaršiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradnika u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, se sudi za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, 24. juna prošle godine, negirao krivicu.

Novo suđenje i saslušanje svedoka koji danas nisu prisustovali suđenju, Milosavljević je zakazao za 8. april.

Za tragediju na Pasuljanskim livadama, okrivljeno je i četvoro kadeta, njima se sudi u Osnovnom sudu u Despotovcu.
Reč je o bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za „krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti“, izjavio je Tanjugu predsednik suda Jovan Velisavljević.

Optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević, a sudskim većem će predsedavati sudija Blagica Milojević.

Suđenje kadetima je počelo 22.decembra i biće nastavljeno 17.fabruara.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Chuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18.juna 2012. godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime