ZBOG RADOVA NA NOVIM IZLOŽBAMA, PRIRODNJAČKI CENTAR NEĆE RADITI DO MARTA

0

Od ponedeljka 16.1.2017. godine Prirodnjački centar Srbije Svilajnac NEĆE RADITI ZA POSETIOCE zbog radova na novim izložbama koje očekuju naše posetioce na proleće. Centar neće raditi do početka marta. Ovog proleća posetioce Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, pored stalne postavke, očekuju i dve nove izložbe: Vulkan i Geodiverzitet Srbije. Ove izložbe objašnjavaju geološku prošlost naše zemlje i jedinstvene su na ovim prostorima.

14Izložba Vulkan je smeštena u parku Prirodnjačkog centra u modelu “pravog” vulkana visine oko 10 metara. U unutrašnjosti ovog vulkana smeštena je jedinstvena izložba na temu vulkanologije, koja posetiocima pruža odgovor na pitanja: Šta su vulkani?; Gde se oni nalaze?; Koja je njihova uloga na Zemlji?; Kakvi sve vulkani postoje?; Da li je bilo vulkana u Srbiji?; kao i postavka stena vulkanskog porekla iz različitih krajeva sveta. Spoljašnost vulkana objašnjava njegovu građu i funkciju, kao i neke posebne fenomene svojstvene vulkanima – izazivanje ogromnih, razornih talasa tsunamija. Posetioci će tako imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o njima, na interesantan i nesvakidašnji način.

Izložba Geodiverzitet Srbije biće smeštena na spratu Prirodnjačkog centra u Svilajncu. Ova zanimljiva postavka predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu. Na tom preseku se jasno vide geološke formacije koje izgrađuju našu zemlju, kao i prostor iščezlog okeana Tetisa, koji je nestao “sudaranjem” afričke i evropske tetktonske ploče baš na prostoru Srbije. Geološki profil Srbije upotpunjen je primercima originalnih stena koje su karakteristične za naše prostore i koje su označene na samom profilu. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da saznaju nešto o geološkoj prošlosti naše zemlje, njenoj geološkoj građi i drugim geološkim fenomenima koji su karakteristični za Srbiju.

Jedan segment ove izložbe je posvećen rudnom blagu Srbije tj. prikazom koji se sve korisni minerali mogu naći u našoj zemlji. Ovaj segment će biti predstavljen metalogenetskom kartom Srbije na kojoj će biti ucrtana sva značajnija ležišta mineralnih sirovina. U pratećim vitrinama biće izloženi primerci nekih korisnih minerala – od metala, nemetala, preko građevinskih sirovina do fosilnih goriva.

Trenutno su u toku radovi na pomenutim izložbama.

Prethodni tekstU JAGODINI SOCIJALNU POMOĆ KORISTI 300 PORODICA MANJE NEGO RANIJE, POKAZALI ZVANIČNI PODACI
Sledeći tekstPREDSEDNIČKI IZBORI 2.APRILA?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime