ZAŠTO SVE VIŠE ŽENA OBOLJEVA OD POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLEZDE?

0

Štitna žlezda se nalazi u predelu vrata i utiče na stanje čitavog organizma. Sve je češća pojava da se kod sve većeg broja žena dijagnostikuje poremećaj u radu štitne žlezde. Zašto?

Sve ono što se nalazi na vratu, u predelu grla, na dubljem psihološkom nivou povezano je sa gutanjem, govorom, a u najširem smislu sa načinom na koji komuniciramo sa svetom. Poremećaj štitne žlezde u emotivno-psihološkom aspektu govori da osoba sebi ne dozvoljava da do kraja izrazi ono što zaista misli i oseća. Govor je način koji nas vodi kroz proces samo-realizacije. Ženama u Srbiji tradicionalno se ne dozvoljava da kažu ono što žele, misle, ono što sanjaju ili osuđuju. Tako su vaspitane od malih nogu i društvo posebno odobrava njihovu sramežljivost, ćutljivost i skromnost. U protivnom nazivaće ih drskim ili oholim. Ne izgovaranje onoga što se zaista misli dovodi do neiskrenosti prema sebi samome.

Žašto nam je toliko teško da drugim ljudima kažemo ono što želimo? Teško nam je zato što se bojimo da drugoj osobi ne nanesemo bol. Teško nam je i zbog toga što se plašimo da nas neadekvatan način komunikacije ne dovede u stanje u kome ćemo izgubiti kontrolu. Posedujemo blokade u izražavanju vlastitog mišljenja i zato radije prihvatamo tuđe ili ono koje je socijalno najprihvatljivije. Puno strepimo da sebe kasnije ne okrivljujemo zbog svojih oštrih reči. Radije gutamo neizgovoreno poput gorkih pilula. Ne dozvoliti sebi da izrazimo ljutnju, tugu, bes ujedno predstavlja zabranu da izgovorimo istinu.

Iskreno verujem da suština ovog problema ne leži u tome što ćemo izgovoriti neke nepovoljne stvari, već u tome što mi generalno ne umemo da ružne stvari izgovorimo na korektan i prihvatljiv način. Čini mi se da nam uvek nekako ponestane adekvatna terminologija kojom bi drugoj osobi saopštili da čini nešto loše po nas ili da se sa njenim mišljenjem jednostavno ne slažemo. Verujem da kada bi savladali posebne komunikacione veštine, one bi nam omogućile da kažemo ono što nam leži na srcu, a istovremeno bi ostali u miru sa samim sobom.

Naše reči zaista jesu moćno oružje, one su oštar i ubojiti mač. Tamo gde se nalazi mač po svoj prilici postoji i štit. Na našem vratu se nalazi jedan važan organ u obliku viteškog štita i njega nazivamo štitnom žlezdom. Ovaj prirodni štit je nešto što nas brani, ponajviše od sebe samih.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime