ZAŠTITNIK: RAZREŠENJE GAŠIĆA I DIREKTORA VBA

0

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je danas preporuke nadležnim organima za razrešenje ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa Zaštitnikom građana u vezi sa incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Kako je objavljeno na sajtu Zaštitnika gradjana, preporuka za razrešenje ministra odbrane Gašića podneta je predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, a za razrešenje direktora VBA Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data. Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna„, navodi se u saopštenju Zaštitnika gradjana.

Janković je izrazio uverenje da će organi nadležni za njihovu smenu o toj preporuci odlučiti „u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država“.

Zaštitnik građana detaljno je naveo i obrazložio razloge koji su ga rukovodili da preporuči razrešenje dva funkcionera i taj akt je objavio na sajtu, gde objašnjava da su organi kojima rukovode radili nezakonito.

On je povodom incidenta na prošlogodišnjoj „Paradi ponosa“, kada je pretučen premijerov brat Andrej Vučić, utvrdio da su pripadnici Vojne policije obezbeđivali osobe koje na to nemaju pravo, dok za ministra odbrane i direktora VBA navodi da su odbili da sarađuju sa kancelarijom ombudsmana.

Agencija je prikupljala podatke o građanima u stvati koja je van njene zakonom propisane nadležnosti, i bez saradnje sa Bezbednosno-informativnom agencijom, što je takođe propisano zakonom.

Izjave Gašića da VBA ne prikuplja te podatke utvrđene su kao neistinite, dodaje se u preporuci za razrešenje funkcionera, a javnim istupima ministra i direktora Agencije Petra Cvetkovića obmanjivana je javnost.

Javne preporuke za rezrešenje ministra odbrane i direktora VBA biće dostavljene predsedniku i premijeru Srbije.

Beta

Prethodni tekstJAGODINCI SE NA LIČNI ZAHTEV ISKLJUČUJU SA TOPLANE
Sledeći tekstU SUSRET JESENI – SAKSIJE BUNDEVE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime