U SUSRET JESENI – SAKSIJE BUNDEVE

0

Jesen stize, a tikve i bundeve raznih veličina i oblika možemo sad već naći na pijacama i u prodavnicama. Možemo ih koristiti u ishrani, ali bundeve se mogu koristiti i u druge zanimljive svrhe. Jedan od njih je i pravljenje saksija, koje mogu potpuno promeniti izgled vašeg vrta!

6Saksija od bundeve izgleda veoma dekorativno, naručito sada kada nam se bliži jesen. Ovaj projekat je brz i jednostavan. Možete ih napraviti nekoliko, jer lepo izgledaju zajedno ili kao individualna saksija. Takodje, možete ih koristiti kako napolju tako i unutra.

Za ovaj projekat trebaće vam bundeva bilo koje veličine, samo da bude otprilike srazmerna veličini saksije, koju ćete kasnije sa biljkom staviti unutra. Biljka koju želite da posadite, takođe je vaš izbor. Možete izabrati jesenje biljke koje cvetaju, ili sitne koje su zelene tokom cele godine…

Dakle treba nam:

– Biljka u saksiji

– Bundeva

– Veliki, oštar nož

– Velika kašika ili kašika za sladoled, za vađenje unutrašnjosti

– Činija srednje veličine

– Stare novine

Uzmite nož i isecite rupu na vrhu bundeve, koja je skoro toliko velika da možete ubaciti biljku unutra. Kada to uradite, uporedite veličinu saksije sa veličinom rupe koju ste napravili, pa detaljnije možete povećati rupu po potrebi.4

Izvlačenje vrha, tj poklopca bundeve, može biti malo teže, tako da ćete možda morati da prođete nožem još koji put, dok ne bude moglo da se izvadi. Ako vam slučajno peteljka bundeve pukne, jednostavno možete izvaditi poklopac tako što ćete nož zavući ispod i polako izgurati vrh.

Vađenje unutrašnjosti, tj semena bundeve, može biti malo nezgodan posao, tako da bi u tu svrhu mogle poslužiti stare novine, da zaštitite sto ili radnu površinu na kojoj ovo radite. Kašikom, ili drugom alatkom koju imate, izdubite bundevu, izvadite sve semenke i fino jos malo izdubite meso sa svih strana bundeve. Semenke stavljajte u činiju koju ste pripremili. Njih možete skuvati ili ispeći i naravno pojesti.

Izdubite malo ivice otvora bundeve, da biste lakše ubacili saksiju sa biljkom. U ovom trenutku možete proveriti da li je veličina otvora dovoljno velika, i da li treba još malo da se proširi. Sada okrenite bundevu naopačke, da biste napravili rupu i sa druge strane, kako se voda ne bi zadržavala na dnu vaše nove saksije, jer će tako istruliti a vaša biljka može da se „udavi.“ Takođe, možete u bundevu sipati malo izbeljivača, kako bi se sprečilo pojavljivanje buđi. Kada sipate, malo je izokrećite da se cela obloži, prospite višak i čekajte da se osuši. Kao dodatnu meru opreza, možete pri svakom zalivanju izvaditi saksiju, pa posle par trenutaka vratiti. Ovo nije obavezno i trebalo bi da varikina i rupa na dnu tikve obave posao, tako da neće doći do truljenja ili buđanja.

3Sada možete ubaciti biljku i vaša nova saksija je gotova! Ovakva saksija može da stoji i napolju, ali trajaće duže ako nije stalno izložena jakom suncu. Možete ih napraviti nekoliko, pa ih grupisati u dvorištu ili na terasi, a možete koristiti i manje bundeve za manje biljke, koje možete držati i na stolu ili nekom drugom mestu u stanu. U tom slučaju, ne zaboravite da stavite nešto ispod bundeve, da vam ne bi curila voda prilikom zalivanja.

7

Na sličan način od manjih tikvi možete napraviti i svećnjake ili u ovakvu saksiju možete ubaciti vaznu sa cvećem, i dobiti lep jesenji dekor.

Č.K.

www.mojenterijer.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime