ZAPISI IZ PRIZEMLJA: MINISTAR I DOBRA VILA

0

U pisanju kolumne ima teških trenutaka, kao npr. prvi januar ,poznat i kao dan posle.Ali, ni drugi i treći januar nemaju bogzna šta da ponude. Pisao si o svemu što se dešavalo,a nije prošlo dovoljno vremena da počne da se dešava nešto drugo.Tzv. zatišje pred buru.

Ali, ovo je i vreme čarolija, praznične magije i sličnih pojava, pa se dobra vila meni ukazala u vidu Ivice Dačića. Ako ste previše pili ovih dana, prestanite da zamišljate Ivicu kao dobru vilu, ne bih da budem odgovoran za fleke po tepihu.

Dakle,bilo je to ovako. Pratim ti ja Novogodišnji koncert iz Beča, kad ono komentatorka nam ( sasvim ozbiljno ) saopšti da kocertu ( po službenoj dužnosti, kao predsedavajući OEBS- a ) prisustvuje i naš ministar stranih dela g. Ivica Dačić, u narodu poznat i kao “ Pola čovek – pola Miljacka “ .Prelepo ! Prvo čega sam se setio bila je scena iz “ Balkanskog špijuna “, ono kad Ilija Čvorović morao da prati “ izdajnika “ Jakovljevića, ČAK i u operu ! A, Đura mu sa puno saučešća i divljenja kaže : “ Šta sve čovek mora da istrpi ! ? “ Sama pomisao na Ivicu, prvog januara, među ONIM svetom, na ONOM mestu i uz ONU muziku, napisala je kolumnu, takoreći, u cugu.

Inače, Ivica je moj omiljeni lik sa YOU TUBE. Valjda,jedini premijer kome je voditeljka u skrivenoj kameri pokazivala genitalije, a on se ponašao kao simpatični srednjoškolac. Ali, ono po čemu će Ivica da uđe u udžbenike istorije, jeste novi oblik diplomatije poznat kao “ diplomatija toka misli “ . Do sad smo imali ovaj pristup u književnosti, ali je naš Ivica otišao korak dalje i to primenio na diplomatiju. Izgleda nemoguće, ali pravim diplomatama to je mačiji kašalj. Dugo je Ivica pripremao i vežbao ovaj način komunikacije među diplomatama, ali za totalni pristup ovom načinu, izabrao je posetu Argentini. Kakav je to uspeh bio! Divno je bilo za videti te, poslovično namrgođene diplomate, da se valjaju od smeha. Ako to nije uspeh,ja ne znam šta jeste ! ? Tih dana bilo je čudesno biti Srbin.

Mogu sebi da dočaram kako Ivica, pre ili posle, Novogodišnjeg koncerta objašnjava austrijskom fah kolegi Sebestijanu šta na srpskom znači njegovo prezime. “Kale, znači brdo . . . “ Ili počne da nabraja Franc Ferdinand, Adolf Hitler, Končita . . .Ko im kriv što nemaju poznate fudbalere ?

Možda, ali samo MOŽDA, ovo vam zvuči kao šala, ali ja ne bih smeo da se zakunem da se nešto tako nije desilo. I ono iz Argentine više liči na skeč, nego na stvarni događaj, a ipak . . . Samo, Ivici za utehu, svi napredni umovi su u početku nailazili na zid nerazumevanja.

Ostaje nepoznanica da li je sa Ivicom bio i drugar mu g.Palma. Mislim, čovek je svako malo po Beču, viđen je za mesto ministra, a i proslavio se izjavama iz ove vrste umetnosti. Što da ne ? ! Ali, to je za roman toka misli, ovo je samo skromna kolumna.

Još jednom, hvala dobroj vili.

Aleksandar Tirnanić

 

Prethodni tekstAUTOMOBIL VEĆ ŠEST DANA PREPREČIO ULICU
Sledeći tekstOD SUTRA NA VEŽBANJE U „AS ARCUS“! PRVI TRENING BESPLATAN!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime