ZAPISI IZ PRIZEMLJA: GRAĐANSKA NEPOSLUŠNOST

0

Istorija građanske neposlušnosti je duga i raznolika. Pada mi napamet ideja dubrovčana koji su pod okupacijom pozivali na nerađanje dece, jer nisu želeli da rađaju robove. Danas je ropstvo promenilo oblik, suština je ostala ista, ali nikom ne padaju takve ideje na pamet.
Srbija u svojoj kratkoj demokratskoj istoriji imala je svoje uzlete i padove po pitanju građanske neposlušnosti. Ali, ovo što nam je “ naša borba dala” ( “ da imamo gomilu budala “ ) , do sad je najprimamljivi oblik građanskog neposluha. Dakle, letovanje je pretvoreno u izliv patriotizma ili ono suprotno od toga. Pošto je moj odnos prema autoritetu, kako bi psiholizi rekli, u analnoj fazi ( boli me dupe za samozvane autoritete ), ja sam na deset dana napustio rodnu grudu i “ ovaj kamen zemlje Srbije “ , i krenuo put Grčke. Ovo je ujedno i objašnjenje za sve one kojima sam eventuolano nedostajao predhodne dve nedelje.
Za one koji još nisu “ izdali “ srpski nacionalni interes, nego se tek spremaju to da učine, kao i za one koje je srpski nacionalni interes izdao, pa će letovati u dvorištu, na terasi ili kod rođaka na selu, gde će u međusobnom preziru da provedu nedelju dana, evo kratkog izveštaja sa plaže iz “ propale “ Grčke.
Ono što me neprijato iznenadilo ove godine, a decenijama letujem u Grčkoj, jeste da se i tamo pojavio crnogorski sindrom – naplaćivanje ladovine. Doduše, još uvek je to retka pojava, ali eto i to se desilo. Zadovoljstvo da ležite pod suncobranom i na leđima imate šare od ležaljke, košta pet evra dnevno. Do sad je bilo poručiš ono što Grci zovu frape i celi dan sa ležaljkom juriš ladovinu oko suncobrana.
Ove godine pojavila se i nova moda kod gornjeg dela kupaćih kostima. Mnoga je dama u želji da isprate trendove nose ove smešne kupaće kostime sa karnerićima i resama na gornjem delu. Što bi moj prijatelj Stendal rekao – Nikad još moda i lepota nisu bile tako daleko jedna od druge. Ali, ko sam pa ja da sudim o tome ?
Tetovaže. To nije neki novitet, ali me uvek iznova fascinira dokle ljudska glupost i taština mogu da idu. Dominantni motivi su, naravno, sveci, jer “ Pravoslavlje ili smrt “! Ali izgledom nekih od tih tetovaža svetaca , ni satanisti ne bi bili nezadovoljni. Ti hodajući ikonostasi zahtevaju dužu i stručniju opservaciju, ali pomenuću samo izvesnog gospodina koga sam u više navrata sretao uveče po gradu. Naime, on je uredno šetao sa familijom , bucmastom gospođom i dva švrćana, go do pojasa. Zašto ? Preko celih leđa je imao istetoviranog svetog Đorđa koji nabada zlu aždahu. Tetovaža nije rđavo urađena, ali pobogu ! Elementarna stvar je da čovek na sebi ima bar majicu kad izlazi iz kuće.
I za kraj ono što se meni najviše dopalo, ali ne verujem da će se većina vas složiti sa mnom, to je sve veći broj kućnih ljubimaca ( čitaj, pasa ) koje ljudi dovode na plažu. Meni to daje jedan novi, ležeran šarm plaži i na neki način čini dodatno smešnim svo ono selfisanje, veštačke nokte i vodootpornu šminku.
E,da, umalo da zaboravim ! Ako ste mislili da su nestali tipovi koji sa satom na ruci ulaze u vodu, razočaraćete se. Tu su! Mislim, šta ima bitnije od toga, da kad si na odmoru, pa još na plaži, a bešika te potera u more, da znaš tačno vreme u koliko sati se to desilo. Mislite o tome.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime