ZAKON O HIPOTECI DOBAR SAMO ZA BANKE?

0

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene Zakona o hipoteci. Opozicija je uložila 40 amandmana, od kojih je pet prihvaćeno. Po novom zakonu banke će moći da vansudskim putem oduzimaju imovinu klijenata koji ne otplaćuju kredite.

Poslanici koji su izglasali izmene zakona o hipoteci, smatraju da je to dobro za državu. Međutim, da li je dobro i za građane?

Naprednjaci priznaju da ovaj zakon ubrzava oduzimanje nekretnine pod hipotekom, ali dodaju i da sprečava da založeno ode u bescenje.

I dok Vlada Srbije uverava da će ovakvi zakoni privući velike investitore, predviđanja Udruženja bankovnih klijenata nisu tako optimistična.

„Nisam našao nijednu odredbu koja ide u korist građana, sve ide u korist države, poverioca i banaka“, kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Prema novom zakonu banke imaju rok od 18 meseci da vansudski prodaju nekretninu oduzetu od zaduženih klijenata, na tržištu bi mogao da se nađe veliki broj kuća i stanova što će dodatno oboriti cenu kvadrata i poremetiti tržište.

N1

Prethodni tekstU KONČAREVU POBEDILI PORTUGALCI
Sledeći tekstKAKO DA UKLONITE ŽVAKU S ODEĆE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime