VMŠSS Ćuprija prva visokoškolska ustanova u Srbiji sa energetskim pasošem

0

U okviru obezbeđenja i stalnog unapređenja kvaliteta rada, Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija nakon implementacije ISO 9001:2015 sistema menadžmenta kvaliteta, dobila je energetski pasoš. Sa ciljem da se ispune ključni zahtevi regulativa o zaštiti životne sredine smanjujući pritom troškove energije čija je cena stalno u porastu, VMŠSS Ćuprija prepozanla je značaj što efikasnijeg projektovanja sistema regulisanja.

Direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, dr sci. med. Hristos Aleksopulos, u svom saopštenju je izjavio da je „zelena škola“ budućnost ističući ekološke mere koje su preduzete u školi. „ Smanjili smo upotrebu resursa potrebnih za grejanje i normalan rad škole tj. uveli smo grejanje na gas, zamenili osvetljenje efikasnijim LED panelima, a u planu je poboljšanje izolacije i unapređenje svih prostorija u školi.Evropski standard za energetski učinak postavlja norme koje moraju da se usvoje kako bi se poboljšala enegretska efikasnost ustanova kao obaveza naglašena Kjoto protokolom. Ove regulative zahtevaju dokaze o energetskoj efikasnosti u vidu testa i sertifikacije sistema i opreme pri čemu ključnu ulogu imaju komponente i sistemi za upravljanje zgradom i kućnom automatikom. Komponente i sistemi automatizacije mogu se posmatrati kao „mozak“ zgrade i imaju za cilj da održe komforne uslove i kontrolišu potrošnju energije kako bi postigli što efikasnije funkcionisanje objekta.“-objasnio je Aleksopulos.

Na putu ka evropskim integracijama, sve stambene zgrade, kuće i nestambeni objekti biće u obavezi da poseduju energetski pasoš. Pasošem se procenjuje toplotni omotač, spoljašnja izolacija zgrade uključujući zidove, prozore i vrata, podove, plafone, krovove kao i iskorišćenost sunčeve energije, grejni uređaji, snabdevanje toplom vodom, mehanička ventilacija, hlađenje i električno osvetljenje. Ciljevi su smanjenje potrošnje energije i troškova, osiguranje kvaliteta u novogradnji i sanaciji neefikasnih objekata, povećanju vrednosti nekretnine i mnogi drugi.

 

pr tekst

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime