Vladika Grigorije: I Hrista je rodila žena

0

Povodom trostrukog ubistva u Gradačcu (BIH) kada je Nermin Sulejmanović ubio svoju vanbračnu suprugu, a potom još dve osobe, dok je troje ranio, oglasio se vladika Grigorije, koji je na svoj Instagram profil postavio fotografiju na kojoj piše „I Hrista je rodila žena“. 

– U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, pre bilo čega drugog, da priznamo da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i „ravna“ sve prema sebi, pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam, naročito kroz ispovesti svoje pastve, učinili da stvari počinjem da sagledavam realnije – napisao je vladika.

U takvom okruženju je ženama, kako je istakao, „vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku. I to ne mora nužno da bude u okrilju porodice“.

– Mnogo je prećutanog nasilja oko nas. Verujem da bi mnogi, samo kada bi to sebi priznali iskreno, u svojim porodicama mogli da navedu neki oblik nasilja u poslednjih nekoliko generacija. Protiv nasilja se treba boriti na svim nivoima – od institucionalnog do porodičnog i ličnog, a nipošto nije zanemarljiva ni borba u ovim onlajn prostranstvima, zbog čega sve ovo i pišem. Za korenite promene su, nažalost, potrebne godine i decenije. Ali te promene se neće desiti same od sebe, tj. ako konstantno ne budemo ukazivali na problem i ako ga ne budemo rešavali. Pre svega – ako ne budemo branili i odbranili žrtve nasilja. Jer ko nemo posmatra, a ne pomogne žrtvi – saučesnik je u nasilju. Tačka – dodao je.

„Za početak priznajmo očiglednu činjenicu čije negiranje i predstavlja korijen problema – žene jesu svakodnevno žrtve nasilja. Naročito ovu činjenicu treba da osvijeste muškarci jer bez njihove (naše, jer i sam sam muškarac) podrške – nasilje neće nikada prestati“ dodao je vladika Grigorije.

– Među nasilnicima ima i onih koji sebe nazivaju hrišćanima i smatraju se pobožnima i vernicima. Njima bih imao da poručim sledeće: ako je neko rođen kao muškarac, on time ne ostvaruje nekakav ekskluzivitet u ovom svetu, jer su pred Bogom svi ravnopravni, bez obzira na pol. Ugledajte se na Hrista i na njegov odnos prema ženama, koji vrlo lako možemo iščitati iz jevanđelja. I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svet donela upravo žena – zaključio je vladika.

 

Foto instagram Vladika Grigorije

Prethodni tekstVučić: Neću potpisati nijedan zakon koji će omogućiti istopolne brakove, iako se premijerka zalaže za to
Sledeći tekstKako da uštedite 7000 dinara u Jagodini?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime