VIDELI SMO FARME I GOVEDA KAKVE NISMO NI SANJALI DA POSTOJE!

0

Političko privredna delegacija iz Jagodine i Pomoravlja boravila je u Beču od 18 – 20.marta.

Dvodnevno, posetama bogato putovanje poljoprivrednika počelo je poseti Institutu za osemenjavanje u Viselburgu gde se nalazi najbolji bikovi koji se u Austriji mogu naći. Doze semena viselburških bikova služe širom sveta za osemenjavanje najboljih grla.

NP 1 Deo poljioprivrednika sa organizatorom Ričardom Pihlerom
Poljoprivrednici sa Rebelom i Ričardom Pihlerom, funkcionerima za poljoprivredu Donje Austrije

„Počastvovani smo da je jedna ovako velika delegacija došla da primi savete od nas. Sve ćemo uraditi da pomognemo, posebno sada kada smo čuli da italijanska fabrika mleka dolazi u Srbiju. Sa našim iskustvima brže ćete napredovati, kaže regionalni poljoprivredni funkcioner, Norbert Rabel.

NP11 Telad na otvorenom
Telad na otvorenom

Srpski poljoprivrednici bili su oduševljeni onim što su videli.

„Ovde se nalazi vrhunska genetika, na licu mesta smo se uverili koliko to košta i kako izgleda. Ja dolazim iz opštine Svilajnac gde se takođe vodi računa o poljorpivredi, ali dolazak Inalpija biće značajan za ceo okrug i šire. Zato gledamo, učimo što možemo, razmišljamo kako da unapredimo našu proizvodnju kada dođemo kući, kaže Slobodan Vujičić iz sela Vojska.

NP9 Masina koja od kravljeg otpada pravi djubrivo za zemlju, vredna 100.000evra
Masina koja od kravljeg otpada pravi djubrivo za zemlju, vredna 100.000evra

Slavica Mihajlović iz Rakitova kaže da je u Donjoj Austriji videla vrsne, kvalitetne bikove i da Srbija ne može da se pohvali takvom genetikom.

„Ako postoji vrh u stočarstvu, u genetici, onda je to ovo što smo videli. Ovako nešto nikada nisam video, ni na Novosadskom sajmu, niti bilo gde“ kaže Dragomir Kuzmanović iz Šantarovca.

Vladan Stamenković iz Kovačevca smatra da se Srbija sada nalazi u problematičnoj situaciji kada je stočarstvo u pitanju.

„Koliko ova poseta znači, mislim da dobar deo ljudi koji su došli to trenunto ne može ni da shvati. U Institutu smo videli da profesionalnim odnosom prema genetici mogu da se postignu vrhunski rezultati. Bikovi koje smo videli proizvode preko milion doza za osemenjavanje godišnje, a Austrijnaci koriste pola miliona za svoje potrebe a pola izvoze. Bez kvalitetne genetike nema ni kvalitetnog stočarstva“ kaže Stamenković.

Poljoprivrednici su dalje videli aukciju krava u Berglandu gde je početna cena krave bilo oko 2.000 evra.

„Ovo prvi put vidim. Divim se kako je sve uređeno, čak i aukcija krava gde se kupci nadmeću za grlo. Mi u Srbiji nismo na takvom nivou da možemo da imamo nešto slično. Ali na našem putu ka Evropi, nadamo se da ćemo postići bar trećinu. Treba nam poljoprivredni bankarski sistem, zagarantovane stope, da pravimo kvalitetne objekte i da uvozimo kvalitetna grla iz inostranstva“ kaže Marko Dangubić iz Ćuprije.

NP 6 Politicka delegacija
Politička delegacija

Institut u Austriji sarađuje sa Institutom za osemenjavanje u Velikoj plani.

„Moji utisci su izvanredni, prvi put se u životu srećem sa ovakvim nečim. Ovakva genetika je nešto vrhunsko ali me oduševljava njihova sistematičnost, postupnost. Ovakva grla su za naše pojmove nešto teško dostižno. Izuzetno smo zadovoljni i odnosom prema nama, oduševljen sam“ kaže Slaviša Radovanović iz Novog Laništa.

NP12 Rudolf Gruber, vlasnik farme Milchhof Gruber
Rudolf Gruber

Možda najveći utisak na poljoprivrednike je ostavila poseta farmi „MILCHHOF GRUBER“vlasnika Rudolfa Grubera. On sa majkom, suprugom i sinom održava fantastičnu farmu na kojoj su vrhunska grla ali i red, čistoća i sjajni uslovi.

„Jako je važno da poljoprivrednici s eu potpunosti posvete poslu. Ja ustajem u četiti sata ujutru i ležem u devet. Od 18. godine do 50. Koiko danas imam samo sam četiri dana bio na bolovanju. Važno je raditi, voleti ovaj posao ali i uložiti sebe“ rekao je Gruber.

Naši poljoprivrednici najduže su se zadržali na ovoj farmi, postavili su na stotine pitanja vlasniku i pokazali veliko interesovanje.

NP8 Aukcija grla
Aukcija krava

„Utisci su fenomenalni. Zahvalni smo jer smo dobili mogućnost da vidimo jednu fascinantnu farmu, lepotu, higijenu. Neverovatno“ rekao je Saša Stojadinović iz Loćike.

Marko Petrović iz Ribara kaže da je sprska zemlja kvlitetna i da je potrebno primeniti iskustva i uložiti rad kod kuće.

„Mnogo smo dobili ovom posetom. Nikada ranije nisam video ovako nešto, sistematski rad, odlična proizvodnja, neverovatno. Mehanizacija im je stara pet godina, vrate stari traktor uzmu novi a kod našeg domaćina samo u mašinama ima oko dva miliona evra“ rekao je Marko.

Slavko Jeremić iz Končareva kaže da se na ovoj farmi nalazi najsavremenija agrotehnika.

„Na ovoj farmi smo videli pravi put, počev od mehanizacije, proizvodnje hrane, dobijanja čistog organskog mleka. Naši poljoprivrednici mogu mnogo toga da primeni na svojim farmama“ rekao je Jeremić.

Poljoprivrednici su se začudili jer Austrijanci prave štale na otvorenom, a zimi na minusu se samo jedna strana štale zatvara zidom. Krave su svakodnevno na otvorenom. Takođe, telead se ne utopljavaju nego se slobodno nalaze u svojim boksevima.

NP2 Bik koji daje milion doza godišnje„Ja nikad nisam video malo tele da se ostavi u boksevima napolju. Mi mislimo da bi to lipsalo. Ali opet, kad vidim ovo, u dilemi sam. I mleko im je drugačije. Valjda će ovi mladi da primene iskustva“ rekao je Tomislav Kovačević iz Voljavče.NP16 Telad na otvorenom

Ovaj put je bio naporan za poljoprivrednike iz Pomoravlja ali više nego značajan. Oni su videli kako se u svetu, u jednoj uređenoj Austriji bave govedarstvom. Kako su sami rekli, Austrija nema bolju ni plodniju zemlju od naše, država ne daje subvencije za mleko, ali njihov veliki rad i posvećenost doveli su do kvaliteta i rada koji je uzor u svetu.

tekst i foto Anita Mitrović

VRHUNSKA SREDNJA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA – 400 EVRA MESEČNO

Kako je objasnio direktor Poljoprivredne škole u Sent Peltenu, Franc Fidler zadatak ove škoel je obuka mladih ljudi, od 15 do 18 godina za kasnije samostalno vođenje farmi i poljoprivrednih gazdinstava.

39„Uče o genetici, najboljoj hrani, kako da uvećavaju proizvodnju. Škola ima internat koji se plaća 400 evra mesečno. Školarina se ne plaća. Ukoliko bi neko iz Srbije poslao dete kod nas, moralo bi da zna jezik i da potiče iz domaćinstva koje se bavi stočarstvom i poljoprivredom. Ovde se obrazuje kadar na kome leži austrijska poljoprivreda. Deca imaju teoretsko ali i praktično znanje, jer svakodnevno rade na farmi“ rekao je Fidler.

Škola se zove LFS PHYRA (www.lfs-phyra.ac.ar)

 

 

 

Prethodni tekstBLEDO IZDANJE JAGODINE I TAKTIČKI SJAJNA IGRA SPARTAKA 1:3
Sledeći tekstSAJAM AUTOMOBILA IZ NAŠEG UGLA! FOTO

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime