Veliki broj malih proizvođača na Medjunarodnom sajmu privrede u Paraćinu

0

Na Medjunarodnom sajmu u Paraćinu izlagali su mali proizvođači iz paraćinskih sela koji imaju zanimljive proizvode. Među njima je Željko Miletić, odgajivač koza francuskih alpina koji proizvodi sve od kozjeg mleka.

Porodično gazdinstvo mladih Miletića, iz sela Lebina, nadomak Paraćina, poslednjih godina posvetilo se uzgoju koza. Kako bi kozarstvo učinili isplativijim opredelili su se za proizvodnju domaćih sireva, a visoka potražnja za njima govori da svoj posao odlično rade.

Veliki broj izlagača na Medjunarodnom sajmu privrede koji traje do 12.okotobra.

Publicerat av Infocentrala Portal Fredag 11 oktober 2019

Domaćin kuće, tridesetogodišnji Željko, ostavši bez posla odlučio je da se oproba u kozarstvu. Prva grla stigla su u štalu 2013. godine i od tada njihov broj raste. Koze su na ispaši dva puta u toku dana, većim delom godine. Zadovoljan je postignutom mlečnošću, koja iznosi od 3 do 3,5 l po grlu.

„Počeli smo pre tri godine sa dve koze i kako je potražnja za mlekom rasla, tako smo povećavali stado. Farma danas broji tridesetak koza od kojih su 20 francuske alpine, a ostale koze su melezi i dva kvalitetna jarca. Moram da istaknem da sam jednog od njih dobio na poklon od našeg kozara Dejana Mitića iz Prkonoge. Za alpine sam se odlučio po savetima iskusnijih stočara, prvenstveno zbog mlečnosti i lakog prilagođavanja području u kome se nalaze“, priča nam Miletić.

Kozji sirevi, u svetu cenjeni delikatesi, poslednjih godina i kod nas polako zauzimaju svoje mesto na tržištu. Njihova proizvodnja jedan je od načina obezbeđivanja egzistencije, kao što je slučaj sa Miletićima, ali i je šansa za razvoj malih poljoprivrednika. I tu se javlja paradoks. Naša sela, čuvari svega što je prirodno i domaće, sve su manja, dok sa druge strane, raste interesovanje za zdravom hranom nastalom daleko od pogona masovne prerađivačke industrije, najčešće inostrane.

060 0 518 708 je kontakt proizvođača Miletića.

Mila podrum Stevanović iz Drenovca postoji od 2014. godine. Dobitnici su mnogih nagrada i sa ponosom predstavljaju svoj kraj.

Radica Stevanović iz Busilovca proizvodi sve od aronije. Milovanka Savić izlaže proizvode sa Vlasine kao i svoje ajvare.

Udruženje za negu tradicije „Višnja“ iz Niša prvi put je na ovom sajmu. Izložili su igračke, predmete od drveta, slikano staklo.

Vladan Jevtić iz Jagodine godinama proizvodi drvene igračke bez metalnih delova. Pravi igračke sa preko 400 pozicija za čiju je izradu potrebno mesec dana.

Udruženje distrofičara Pomorvaskog okruga učestvuje već godinama na Sajmu, bave se tkanjem, heklanjem, izradom magneta itd.

Izlagali su i poznati paračinski proizvođača bombona i slatkiša.

Na Sajmu je takođe godinama „Etno na dar“.

 

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime