„Uralsko-Balkanska umetnička ekspedicija“ stiže u Srbiju i Jagodinu

0

U sredu 16. oktobra u Srbiji kreče niz događaja u okviru „Uralsko-Balkanske umetničke ekspedicije“. Misija ovog projekta je razvoj bilateralne saradnje između Ruske Federacije, Uralske regije i Srbije na području kulture, obrazovanja, patriotskog vaspitanja, izložbenih aktivnosti te turizma. Delegacija uključuje laureate međunarodnih i ruskih muzičkih te umetničkih konkursa, lingviste i umetnike.

Učesnici umetničke ekspedicije održaće niz  kulturnih i obrazovnih manfestacija u šest gradova, naime, u Beogradu, Kragujevcu, Jagodini, Despotovcu, Desimirovcu i Batočini. Tom prilikom će se održati koncerti etničke muzike u kojima će da učestvuju uralski i srpski pevači te  folklorne grupe, kao i radionice iz tradicionalnog uralskog umetničkog slikarstva, zajednički plenar i izložbe srpskih i uralskih slikrara i fotografskih umetnika, konkursi iz ruskog jezika kao stranog za školsku decu i studente iz Srrbije, metodološki seminari za nastavnike, a takođe i promocija kulturno-edukativnog almanaha „Blagoslovljen kraj Uralski“. Multimedijalna zbirka je nastala prilikom pripreme za pokretanje ekspedicije i namenjena je svima zainteresovanima za pručavanje ruske kulture i ruskog jezika. Književni, umetnički i muzički sadržaj te zbirke omogućiće vam da bolje upoznate prirodu i kulturu Urala.

«Cilj našeg projekta je da doprinesemo postupku duhovnog i kulturnog bratimljenja kreativnih intelektualaca i talentovanih mladih ljudi iz Rusije i slovenskih zemalja, kao i da očuvamo patriotske ratne tradicije i sećanja na događaje i spomen-obeležja ruske slave iz prvog i drugog Svetskog rata, a da i ne zaboravimo na današnje lokalne sukobe u  balkanskim zemljama“, – kaže voditelj projekta Jevgenij Mišunin. Uralska  delegacija će da učestvuje u proslavama posvećenim 75. godišnjici osloboenja Beograda, koje će biti održani 20. Oktobra na groblju Oslobodilaca Beograda. Radni program umetničke ekspedicije će se završiti 21. Oktobra u gradu Kragujevcu gde će se održati komemorativne manifestacije koje obeležavaju Dan žalosti, u spomen-parku Šumarica, te Dan oslobođenja grada od fašistički osvajača

Projekat „Uralsko-Balkanska umetnička ekspedicije se ostvaaruje uz potporu od strane Ministarstva međunarodnih i spoljnih ekonomskih odnosa Sverdlovkse oblasti u svrhu promocije kulturnog i  humanitarnog potencijala Sverdlovske oblasti te podršci sunarodnika koji žive u inostranstvu. Organizator i izvođač projekta je sverdlovska regionalna javna udruga ratnih invalida i veterana „Arsenal“. Suorganizatori te akcije u Srbiji su Ruska ambasada u Republici Srbiji te Društvo sunarodnika i prijatelja Rusije „MIR“ u gradu Kragujevcu.

 

Prethodni tekstU Jagodini počela vakcinacija protiv gripa
Sledeći tekstNiža cena članarine u jagodinskoj biblioteci

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime