UMRO SELENIĆ, RODIO SE RUZVELT…

0

1995. U Beogradu umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu.

slobodan selenić“Odjednom me nije nimalo sramota što mi je zemlja neuka i zabita, orijentalna, odjednom vidim u ozbiljnosti sa kojom se moj gladni narod odnosi prema životu, njegovu moralnu, ljudsku uzvišenost nad lagodnom mušičavošću ovoga što oko mene pije čaj, već stotinama godina at four o’clock, ima univerzitete već osam stoleća i kraljevsku porodicu koja je još u šesnaestom veku razrešila svoje obrenovićko-karađorđevićke međusobice.”
Slobodan Selenić, Fathers and Forefathers

 

 

 

1858. Rođen Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističkih SAD. Dužnost šefa države preuzeo kao potpredsednik SAD posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio 1906. Nobelovu nagradu za mir.

teodor ruzveltRuzvelt je govorio:

Pesimista vidi problem u svakoj prilici, optimista vidi priliku u svakom problemu.

Fanatik je osoba koja ne može promeniti mišljenje, a ne želi promeniti temu razgovora.

Govor treba da bude poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo.
Tajna uspeha u životu nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi.Neprekidan trud, a ne snaga i inteligencija, je ključ da otključamo naše mogućnosti.

Pobeda pripada onome ko je najviše želi.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime