UMRLA ĐURĐIJA CVETIĆ

0

Poznata glumica Đurđija Cvetić, članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta preminula je danas u Beogradu u 73. godini, saopšteno je iz tog teatra.

Đurđija Cvetić

Đurđija Cvetić rođena je 25. avgusta 1942. godine u Beogradu. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine. Iste godine postaje članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na sceni svog matičnog teatra desetine uloga. Pripadala je generaciji „Bojanovih beba“, grupe mladih glumica i glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u Jugoslovensko dramsko, u vreme njegove generacijske obnove.

Posle uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda, u tom trenutku jednom od najznačajnijih pozorišnih komada svetskog repertoara, svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“

Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“, u režiji Dejana Mijača, gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, u Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor.
Poslednjih godina angažmana u JDP-u, igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“, režija Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.

Đurđija Cvetić gostovala je u svim beogradskim pozorištima, poslednjih godina najviše na sceni Beogradskog dramskog, kao i u Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu Sombor, NP Banja Luka i drugima.
Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“, Srđana Karanovića, kao i po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajić, u filmu „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“.

Blic

Prethodni tekstUHAPŠENI NAPADAČI NA JAGODINCA U BUDVI
Sledeći tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA:POHVALA LUDOSTI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime