Uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su oštetile EPS za skoro 7,5 miliona dolara

0

Šest osoba, koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, uhapšeno je danas po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (65), odgovorno lice za građevinski nadzor JP „EPS“ ogranak TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno u ime investitora JP „EPS“ u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (65) inženjera u JP „EPS“, ogranak TE–KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednika stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“, kao i M. L. (66), odgovorno lice stručnog nadzora „Saobraćajnog instituta CIP“ nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B. V. S. (53), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N. T. (39), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (70), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“, saopštio je MUP.

„Kako se sumnja, B. V. S, N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice ‘Stig’ do Termo-elektrane Kostolac ‘B’. Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima ‘Italiana Costrucioni s.p.a’ – ogranak Beograd i ‘Bauwesen’ d.o.o Lazarevac'“, stoji u saopštenju.

Na taj način pričinjena je šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd, navodi se.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Podsećamo da su trgovina strujom, nabavka brojila, uvećani računi za struju, kolaps u TENT-u, požar u sušari i brojni drugi propusti i sumnje na zloupotrebe ostale bez epiloga. 

Prethodni tekstKako da uz pomoć par detalja osvežite izgled dnevnog boravka?
Sledeći tekstViše puta po glavi i telu udario dvogodišnju ćerku svoje vanbračne supruge, dete preminulo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime