U SVILAJNCU USPEŠNO ODRŽANA TRIBINA „OPASNOST NA INTERNETU“

0

Nekoliko stotina svilajnačkih osnovaca i srednjoškolaca, ali i njihovih profesora i roditelja sinoć je imalo jedinstvenu priliku da se upozna sa opasnostima na internetu u okviru javne tribine koju je organizovala Volonterska organizacija Svilajnac ( VOS ) u saradnji sa Fondom B92 i opštinom Svilajnac.

OPASNOST NA INTERNETU 1Đ
Predavači na tribini su bili Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je govorila o vršnjačkom nasilju na internetu, Vlada Arsić autor knjige Armagedon koja je zbroka stvarnih događaja u kojima su mladi ljudi stradali zbog nepažnje na internetu, Gordana Vujisić iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Miljana Jovanović koordinator Net patrole.
Koordinator VOS-a Maja Stojmenović kaže da je cilj ovakve tribine podizanje svesti kod građanstva o opasnostima i rizicima koji vrebaju na internetu:
„ Mladi su ciljna grupa naših projekata i mislim da je ovo tema od ključnog značaja za njih, jer živimo u takvom vremenu da često nismo svesni koliko opasnosti ima u sferi interneta. Zato smo odlučili da ih na ovaj način upoznamo, ne samo sa opasnostima, već i sa merama i mogućnostima opreza i zaštite“ – objasnila je Maja Stojmenović.
Svi predavači istakli su da ne žele da mlade zaplaše, niti ih odviknu od korišćenja interneta, koji je neophodan u savremenom životu i razvoju, ali da žele da kod mladih povećaju oprez, ukažu im na potencijalne greške prilikom korišćenja društvenih mreža, upoznaju ih kako da se štite od predatora na internetu i kome da se obrate i kako da reaguju ako dođe do sumnjivih situacija.
Jedan od organizatora tribine bio je i Fond B92, a Veran Matić direktor Fonda B92 poručuje da će nastaviti sa ovom tribinom i u drufim gradovima:
„Svilajnac je prvi grad gde smo održali tribinu „Opasnost na internetu“ i nastavićemo sa ovom vrstom edukacije i skretanja pažnje kod mladih. Drago mi je što je lokalna samouprava u Svilajncu prepoznala značaj ove teme i što pruža veliku podršku mladima kroz ovakve i slične programe“ – izjavio je Matić.
Svi posetioci tribine dobili su na poklon knjigu Vlade Arsića „Armagedon“, koja kroz strašne, stvarne priče stradanja zbog nepažnje na internetu, ima za cilj da upozori i motiviše mlade na opreznije korišćenje sadržaja na internetu.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime