U SVILAJNCU HITNA SEDNICA ZBOG REGULACIJE RESAVE

0

U svečanoj sali Skupštine opštine Svilajnac  održana je 21. ( hitna ) sednica SO Svilajnac na čijem dnevnom redu je bilo 7 tačaka, koje su sve usvojene većinom glasova odbornika.

Usvojena je Odluka o izvođenju hitnih radova za zaštitu šireg područja Svilajnca od velikih voda Resave i pritoka, zbog čijeg usvajanja je ova sednica i sazvana po hitnom postupku.

Prema rečima izlagača po ovoj tački dnevnog reda, predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, po hitnoj proceduri je potrebno da opština uradi svu neophodnu dokumentaciju za izvođenje projekta regulacije reke Resave, koje sprovode opština, nadležno ministarstvo i Srbijavode i delegacija Evropske Unije, koja je donirala 10 miliona evra sredstava za regulaciju tri reke: Resave, Crnice i Kolubare:

„Evropska Unija je izdvojila 2,7 miliona evra za regulaciju reke Resave, a pošto po urađenoj ekspertizi Instituta Černi korito Resave ne zadovoljava trenutne standarde neophodno je ove radove proglasiti hitnim. U naselju Svilajnac radiće se proširivanje i produbljivanje korita, kao i nasipi, kao i nasipi i sređivanje korita kod Buka i u Sedlaru i Subotici. Ceo projekat radiće se pod nadzorom i po standardima EU“ – objasnio je Milanović i istakao da je sa preko 4 miliona evra donacija za Svilajnac Evropska Unija najveći donator nakon prošlogodišnjih poplava.

Na ovoj sednici usvojeni su i Odluka kojom se usvaja Operativni plan odbrane od poplava za vode II reda na teritoriji opštine Svilajnac u 2015. godini, koje su u skladu sa Zakonom o vodama, kao i Odluka o utvrđivanju erozivnog područja  i propisivanju protiverozivnih mera na području Svilajnca.

Većinom glasova odbornika usvojeni su i Izveštaji o poslovanju KJP „Morava“ i JP STC-Prirodnjački centar Svilajnac, kao i Odluka o izmeni Odluke o zaduživanju opštine Svilajnac za realizaciju kapitalnih investicija. Ovom Oldukom predviđeno je da sredstva koja su prvobitno bila namenjena za rekonstrukciju Srednje škole Svilajnac budu preusmerena za završetak radova za otvaranje Prirodnjačkog centar s obzirom da su u međuvremenu sredstva za kompletnu rekonstrukciju zgrade Gimnazije, od temelja do zamene krova, obezbeđena iz sredstava Evropske Unije.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime