U poslednjih 12 godina, od strane partnera ili člana porodice ubijene 353 žene

0

U poslednjih 12 godina u Srbiji su 353 žene ubijene od strane partnera ili člana porodice, podaci su Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji prati ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu, preneo je Blic.

Podatke prikupljaju iz medija budući da su oni javno dostupan izvor informacija, a potom proveravaju sa nadležnim institucijama. Pritom, treba imati na umu da je moguće da je broj ubijenih žena i veći, budući da verovatno ne dospeju svi slučajevi u medije, kao i da nije moguće utvrditi koliko žena umre od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.

Prema rečima Vedrane Lacmanović iz AŽC, statistika govori da je broj femicida iz godine u godinu konstantan.

– Broj po mesecima varira, ali mi se čini da je brojka iz godine u godinu konstantna i između 30 i 40 žena svake godine ubiju partneri ili članovi porodice. Ipak, ne bih stavljala naglasak na brojeve već bih pre stavila naglasak da je potrebno da se ubrza i upotpuni prikupljanje podataka o ubistvima jer mi do saznanja dolazimo na osnovu medijskih članaka, a u ovoj godini desila se situacija da smo dobili anonimnu prijavu o femicidu (dok nijedan medij nije izvestio o ovom slučaju). Potrebno je ispitati koliko je takvih slučajeva godišnje, a takođe ne znamo koliko žena je umrlo od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja – a u praksi smo naišli i na slučaj u kome su sinovi izvršili nasilje prema majci, ona je preminula nakon nekoliko dana i na kraju osuđeni su samo za nasilje u porodici, ne i za ubistvo – priča Lacmanović za Blic.

Ona naglašava da je neophodno raditi na unapređenju dostupnosti podataka o femicidu, formiranju jedinstvene evidencije u koju bi se slivali podaci iz svih institucija.

Prethodni tekstPovratnik iz Amerike podneo prijavu za iznudu i lažno prijavljivanje, on i supruga meta organizovanog pritiska
Sledeći tekstORGANIZATORI EVROPRAJDA DEMANTOVALI VUČIĆEVIĆA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime