U POMORAVLJU NEMA OBOLELIH OD MALIH BOGINJA I GRIPA

0

U Pomoravlju, Resavi i Levču, nema obolelih od malih boginja i gripa, tako da stanovnici ovog dela Srbije u Novu godinu ulaze zdravi, kada su u pitanju ove bolesti, izjavio je infektolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Ivica Jocić.

Na području Pomoravskog okruga koji čine opštine Jagodina, Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Sviljanac i Rekovac, sada, kao i više godina unazad nema obolelih od malih boginja, zahvaljujući i visokom procentu vakcinisanih, dodao je Jocić i istakao da nema ni bolesnika kojima je potvđen grip, ali ima respiratornih bolesti sličnih gripu.

„Kada je reč o malim boginjama,gde je obolelih sve više i koje uzimaju danak, umiru pacijenti, imunizacija se obavlja kontinuirano sa različitim procentom obuhvata“, dodao je Jocić, koji je i okružni koordinator.

Jocić je rekao da je „u periodu od 2003. do 2016. ostalo potpuno nevakcinisano samo 437 dece od 22.990 obaveznika, oko 2,06 odsto, a ostali zavisno od uzrasta 13.739 obaveznika sa dve doze i 8.602 sa jednom dozom“.

„Procenat vakcinisanih sa jednom dozom je 90,83 sa dve doze za period 2003. do 2010.godine iznosi 97,03 odsto“, rekao je Jocić.

On je istakao da se posle pojave ove epidemije „svakodnevno vrši revizija kartoteke vakcinalnih kartona, pozivaju i vakcinišu deca“. Od 1.septembra do sada, vakcinisano je, u Pomoravskom okrugu, oko 400 dece.

Kurir.rs,Tanjug

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime