U Paraćinu uprkos dolasku na vlast, SNS izgubio skoro 5.000 glasova

1
Sudeći prema rezultatima izbora u Paraćinu i poređenju sa ranijim izborima što je objavila opozicija u ovom gradu, paraćinski naprednjaci uprkos istorijskoj i dramatičnoj pobedi u ovom gradu koji je važio za poslednji bastion demokrata 2020.godine, SNS je izgubila skoro 5.000 birača.
„Konačno su stigli i rezultati izbora u Paraćinu iz kojih se vide dve glavne tendenije – porastao je broj birača tzv. “građanske opozicije” i drastično je pao broj glasača SNS u poređenju sa poslednjim parlamentarnim izborima koje opozicija nije bojkotovala.
Liste „Građanske opozicije“ na zadnjim regularnim parlamentarnim izborima 2016. godine (dve koalicije, DS+NOVA+ZZS+DSHV i SDS+LIGA+LDP) dobile su ukupno 2681 glas tj. 8.75% od broja izašlih građana. Istovremeno, na tim izborima SNS je dobio 18508 tj. 60.4% od broja izašlih. Na izborima 2022. „građanska opozicija“ (tri koalicije UJEDINJENI-SSP-DS-NARODNA, MORAMO-ZZS-NDBG i Tadić) dobile su 3069 glasova, tj. 11.8% od broja izašlih. Istovremeno SNS je dobio 13778 glasova 53.4% od broja izašlih.
Zašto poredim ove izbore? Reč je o parlamentarnim izborima (ista vrsta izbora) i to poslednjim regularnim – na kojima je opozicija učestvovala iz 2016. godine i iz 2022. na kojima nema bojkota. Što se SNS tiče oni su i 2020. osvojili 18582 glasova, tj. 63.2% što je uporedivo sa njihovim rezultatom 2016. (18508). Iz ovog zaključujem da se u Paraćinu nešto desilo u prethodne dve godine zbog čega je SNS izgubio 10% izbornog rezultata, tj. čak 4804 glasača. Jedino što se desilo, kao što znamo, je da su došli na vlast. Narod je mogao da vidi ko su oni zapravo i zato su izgubili 25% od broja glasova koji su imali pre samo dve godine, ali i pre šest godina“ kazao je Saša Paunović, bivši predsednik Opštine Paraćin i odbornik u lokalnoj skupštini.
 
S druge strane „građanska opozicija“ osvojila je 388 glasova više u odnosu na 2016. godinu. Na prvi pogled nije mnogo ali je to i dalje 14% građana više nego 2016. kada je bilo daleko više birača i daleko veća izlaznost na izborima (izašlo 4845 građana više na izbore 2016. nego 2022.). To znači da je relativni uspeh još i veći, kaže opozicija u Paraćinu. Sama „DS koalicija“ (koalicija u kojoj se nalazi DS) je 2020. osvojila 2340 glasova a 2016. rezultat je bio 1689.
 
„Dakle, izbori 2022. za „građansku opoziciju“ u Paraćinu bili su organizovani u neuporedivo težim uslovima nego 2016. a rezultat je bolji. S druge strane SNS je imao sve na dlanu, konačno i lokalnu vlast i izgubio 25% birača za samo dve godine? Kako su to uspeli, samo oni znaju, ali očigledno da je to proizvod velikog razočarenja građana, kako zbog totalne korupcije i bahatosti lokalnih naprednjaka, tako i zbog neverovatne količine laganja u izbornoj kampanji. Ovi rezultati kažu i sledeće: SNS u ozbiljnom padu, rezultat korupcije, bahatosti, neznanja i nezainteresovanosti za probleme građana, lažna obećanja stižu na naplatu, kako ona politička tako i lična. Opozicija opet održala i proširila uporište uprkos strašnim pritiscima na svim poljima, mora da pronađe način da dopre do razočaranih SNS birača, da otvori nove kanale komunikacije i nađe poruke koje će uputiti. Na društvenim mrežama videćete mnogo angažovanih od strane SNS da skakuću i mrače. Njih ćete prepoznati i po tome što stalno mrače kako su „svi isti“, da bi tako opravdali zlo SNS-a ili po tome što na svaku kritiku zlikovaca iz SNS-a skaču u odbranu „naših komšija“, SNS-om se bave tek uzgred ali opozicijom svakodnevno. Pa čekaj, bili smo komšije i kad su potplaćivali policiju i tužilaštvo da hapse ljude, kad su plaćali „medije“ da smišljeno lažu, kad su dovodili rudare iz „Rembas“-a. Neće biti baš da je svaki „naš komšija“ dobar momak koji je eto samo tako iz zezanja hteo da nekog od nas likvidira, jer to je „politika“, samo zezanje u stvari zar ne… ne, nije. Čuvajte se takvih“ kaže Paunović.
 
 
Prethodni tekstOčistile na groblju u Voljavču, komšija došao i prosuo đubre van kontejnera
Sledeći tekstPoljo: Ljudi nisu svesni da su glasali za opcije koje podržavaju eksploataciju litijuma

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime