U MNMU POČELE PRIPREME ZA VELIKU IZLOŽBU MILANA RAŠIĆA

0

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini u toku su pripreme za retrospektivnu izložbu slika jednog od najvećih jugoslovenskih i svetskih naivnih umetnika Milana Rašića. Izložba se organizuje povodom 65 godina njegovog slikarskog rada i 55 godina izlagačke aktivnosti. Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 4. Decembar 2015. U 18 časova. Autor izložbe je Ivana Jovanović, kustos.

IZLOZBA MILANA RASICA

Milan Rašić je rođen 7. marta 1931. godine u selu Donje Štiplje kod Jagodine kao osmo dete u patrijarhalnoj seoskoj porodici. Period ranog detinjstva koji je proveo lutajući poljima, upijajući lepotu prirode i zavičaja u svim njegovim raskošnim oblicima, suštinski će se urezati u duhovnu matricu budućeg umetnika i kao stvaralački pokretač bogatstvom sadržaja obeležiti čitav njegov likovni opus. Aktivnije počinje da slika od 1950. godine, a zatim i da izlaže od 1961. godine.

Rašić je prvi srpski slikar koji je u tokove naivne umetnosti i amaterizma 60. tih godina uneo nove vrednosti i stvario potpuno novu  sliku, koja nije imitacija viđenog ni isforsirana osećajnost, već duboka ljubav prema čoveku i prirodi. Sa fascinantnom neposrednošđu, iz najčistijeg izvora likovne svesti, preveo je svoju poetsku oseđajnost u boju, oblik i prostor i izgradio vlastiti estetski svet.

32

Šest i po decenija umetničkog rada Milana Rašića prate brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju neke od najznačajnijih međunarodnih izložbi naivne umetnosti. Njegove slike nalaze se u brojnim značajnim muzejskim zbirkama, galerijama i privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu. U zbirci Muzeja naivne i marginalne umetnosti stvaralaštvo ovog autentičnog samouka zastupljeno je sa više od šezdeset dela počev od najranijeg perioda njegovog stvaralaštva do danas.
U nizu nagrada koje je dobio decenijama unazad izdvajaju se: Nagrada Galerije Pro Art (International Art Fair) u Moržu (1972), Velika nagrada na Trećem bijenalu jugoslovenske naivne umetnosti, MNMU u Jagodini (1985) i Nagrada za ukupan umetnički rad na Četrnaestom bijenalu naivne i marginalne umetnosti, MNMU u Jagodini (2009).
Svojim originalnim umetničkim opusom Milan Rašić je inspirisao mnogobrojne poštovaoce autentičnog likovnog izraza širom sveta. O ovom umetniku je snimljen film u režiji Ivana Rakidžića, koji je premijerno bio prikazan 11. maja 1973. godine na drugom programu TV Beograd. Reprodukcija njegovog dela Naša polja (zbirka MNMU) nalazi se na omotu Betovenove Sedme simfonije; Njegovo delo Nedelja (zbirka MNMU) reprodukovano je na PTT markama,1995. godine, a prema detaljima sa slika Povratak s posla i Moja rodna kuća (zbirka MNMU), urađeni su ručno tkani, unikatni tepisi radionice Olis, 1996. godine u saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Prethodni tekstPALMA: U JANUARU FIGURA VLADIMIRA PUTINA
Sledeći tekstJAGODINA DOBILA NOVOG ŽUPNIKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime